Дуги се плашио да „не пребаци“ и сам убије инспектора Башића, па тражио „поштеног момка да то заврши“

Небојша Томашевић
Дуги се плашио да „не пребаци“ и сам убије инспектора Башића, па тражио „поштеног момка да то заврши“

САРАЈЕВО – Далибор Раилић звани “Дуги” (37) оптужен за шверцовао дрогу и наручио убиство начелника криминалистичке полиције у Приједору Раденка Башића, одлучио је да нађе двије особе за ликвидацију јер се плашио да он сам „не пребаци и не уради то јавно”, а то, сматрао је, не би било добро.

Ово се, сазнаје „Глас Српске“ види из комуникација које је Раилић остваривао са другим људима путем апликације „Скај“ на којој је користио шифру „Е310Е5”, а до којих је дошла истрага и које су наведене у оптужнци.

Раилић у једној комуникацији наводи да су му претресали кућу и стан и да је дошло „20 специјалаца са пушкама“.

-Ударили су на мене баш, морам ја наћи два момка да упуцају овдје неког инспектора, неће сјашити с мене другачије. Не идем ја ни на какве детекторе и полиграфе, ја то одбијам... Да ријеше неког било кога овдје са наркотика, уносе ми озбиљну нервозу. Бојим се да не пребацим па да ја  не урадим то јавно, а  не смијем то себи дозволити, гањај ми неког поштеног момка па да заврши то - написао је Раилић у једној поруци.

Након тога, према оптужници, он је преко Игора Репајића упознао  Александра Миљатовића и понудио му да за 50.000 евра убије Башића, што је он пристао и узео капару од 5.000 КМ те пратио жртву све до момента убиства.

Резултати истраге су показали да је Миљатовић жртву снимао IP камером „IMOU”, а снимке је предао Раилићу те je 21. марта лани усмртио Башића.

Против Раилића, Миљатовића  и Репајића оптужницу је подигло Тужилаштво БиХ које их терети за  поменуто убиство, али и за организовану трговину наркотицима. Миљатовић је означен као директни извршилац ликвидације, а Репајић као његов помагач у бијегу и припреми.

Осим њих за организовани  шверц дрогом, под палицом Раилића,  оптужени су Харис Гудељ (36) из Приједора, Мирјана Вујовић (43) из Билеће, Жељко Симић (43) из Бијељине, Александар Ивковић звани Саша (37) из Билеће, Горан Гвозден (40) из Градишке. 

Сви они ће се о кривици изјаснити у Суду БиХ 6. фебруара.

Према оптужници, Раилић је био организатор групе за убиство, али и вођа нарко-групе за организовани шверц дрогом. Како се наводи у том документу, дана када је убијен Башић - 21. марта 2022. године, Миљатовић се у Приједор довезао плавим „опелом” који му је дао Репајић. Затим је отишао у насеље Пећани гдје пратио Башића на путу од куће према  послу те му је пришао с леђа и из непосредне близине из пиштоља који је држао у кеси због задржавања чахуре,  испалио му метак у  потиљак.

Миљатовић је након тога  отишао аутом у Градишку и позвао Репајића  да дође по њега. Овај је на то пристао и одвезао га у Бањалуку. Репајић је потом „опел” који је коришћен у припреми убиства одвезао на отпад и ауто је растављено и продато.

Када је у питању шверц наркотика, оптужени су дрогу кријумчарили од 2020. до марта 2022. године, а све су договарали преко криптованих апликација „Скај“ и „Аном“. Како се наводи у оптужници,  група је у наведеном периоду  наркотике, које су између осталог набављали у Црној Гори, али и Колумбији, транспортовали у БиХ гдје су је скривали и даље пласирали на илегалном нарко тржишту у земљи и иностранству. Оптужени су сарађивали са другим организованим криминалним групама, између осталих и са онима које су предводили Душан Ловреновић и Златан Ћук, а сарађивали су и са Василијем Стјепићем звани професор и Игором Мастиловићем.

Раилића терете и прање више од 200.000 КМ зарађених трговином наркотицима, а које је у намјери прикривања природе новца, користио за куповину некретнине и возила, преко ужих чланова породице.  

Докази

Тужилаштво као доказе у овом случају планира да саслуша 76 свједока, међу којима је велики број припадника МУП-а Републике Српске, те пет вјештака и читање исказа појединих осумњичених.

Међу доказима су и камера с којом је Миљатовић снимао кретање Башића, као и његов лаптоп, те бројни телефони и СИМ картице одузети од осумњичених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана