Нови докази у случају Башић: Миљатовићев колега крио пиштољ?

Небојша Томашевић
Нови докази у случају Башић: Миљатовићев колега крио пиштољ?

САРАЈЕВО - Међу доказима који су стигли у Тужилаштво БиХ у оквиру истраге убиства начелника криминалистичке полиције Полицијске управе Приједор Раденка Башића налази се пиштољ за којег поступајући тужилац сматра да је коришћен током злочина, сазнаје "Глас Српске".

"Оружје је одузето од радног колеге Александра Миљатовића, којег терете да је директни извршилац убиства, и биће послато на вјештачење.Оружје је нађено у стану те особе која ради у радионици у којој је радио и осумњичени за ликвидацију Башића" рекао је извор близак истрази.

Миљатовић је јуче био у Тужилаштву БиХ како би препознао доказе, односно предмете који су од њега одузети током истраге.

Његов адвокат Раде Ћулибрк истакао је за "Глас Српске" да одбрана тврди да спорни пиштољ, који се налази у доказима, није коришћен за убиство.

"Мој брањеник не спори да су од њега одузети телефони и кључеви, али оружје није. Пиштољ је одузет од друге особе" казао је Ћулибрк.

Истакао је да ће одбрана инсистирати да се вјештачи оружје и зрна пронађена током истраге, као и оно извађено из тијела страдалог.

"Неопходно је да се утврди да ли је зрно испаљено из пронађеног оружја или не. Тврдимо да није" рекао је Ћулибрк.

У Тужилаштву БиХ су потврдили да је Миљатовић јуче доведен код њих ради спровођења процесних радњи у предмету. 

"Полицијске агенције у оквиру истраге убиства финализују истражне активности и вјештачења у овом предмету" саопштило је Тужилаштво БиХ.

Извор близак истрази је рекао да се радило о рочишту ради препознавања предмета пронађених током истраге, а са осумњиченим је тужилац и неформално разговарао. 

Незванично сазнајемо да ће данас у Тужилаштво БиХ бити позван и Миљатовићев кум Игор Репајић, којег терете за помагање у злочину. Он ће такође бити доведен како би се изјаснио о предметима који су одузети током истраге.

Раденко Башић убијен је 21. марта у приједорском насељу Пећани, а као директни извршилац злочина осумњичен је Миљатовић који је у истрази признао да је то урадио по налогу осумњиченог нарко-дилера Далибора Раилића званог Дуги. 

Како је "Глас Српске" раније писао, Миљатовић је послије злочина позвао Репајића да дође по њега у Приједор и повезе његов ауто. Истрагу је започело Републичко тужилаштво, а потом је предмет пребачен Тужилаштву БиХ.

ХАПШЕЊА

У оквиру истраге убиства Раденка Башића недавно је ухапшен и притворен полицијски инспектор Дејан Јуришић који је знао да се спрема ликвидација начелника и то прећутао. 

Тужилаштво БиХ га терети да је одавао информације из истраге Далибору Раилићу. 

Јуришића сумњиче да је још 2021. знао да се спрема убиство начелника и да је имао информације о особама које спремају злочин, а то ником није рекао. 

Осим тога, терете га да је од Приједорчана изнуђивао новац. 

Са Јуришићем су у акцији 8. септембра били ухапшени Бојан Дејановић и Харис Гредељ, који су пуштени након испитивања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана