Дјевојчица из Тузле покушала себи одузети живот због вршњачког насиља

ГС
Дјевојчица из Тузле покушала себи одузети живот због вршњачког насиља

Малољетна дјевојчица из Тузле дужи временски период је, према тврдњама њене мајке, жртва вршњачког насиља, а ситуација је кулминирала до те мјере да је дијете јуче покушало себи одузети живот. Трагедија је спријечена, школа се ограђује од случаја, а институције су на потезу.

Прве сумње да се нешто дешава у школи мајка је примијетила када је њена тринаестогодишња кћерка одбила ићи на екскурзију. Након тога услиједили су изговори за неодлазак на наставу. Испоставиће се да су разлози били увредљиве поруке на друштвеним мрежама упућене њеној дјевојчици ни мање ни више него од њених вршњакиња из разреда.
– Данас није у питању само моје дијете. Сутра ће бити било чије. Ово мора стати! Поруке су веома лоше, злобне су. Ако су они у стању написати такве поруке, замислите шта је она преживљавала у школи – прича за ФТВ мајка дјевојчице.
Поруке су, ипак, само врх леденог бријега јер се иза тога крије вишемјесечно психофизичко малтретирање, каже мајка.

Увреде на рачун породице, изгледа, понашања, али и пријетње довеле су до тога да је дјевојчица покушала себи наудити. У школи, која би осим породице требала бити мјесто сигурног одрастања, кажу да поруке нису послате у вријеме наставе, не сматрају се одговорним да подузму било шта, али ипак, након што су родитељи починили притисак и алармирали институције, сазван је родитељски састанак.

– Био је сазван родитељски састанак са свим родитељима и ученицима који су учествовали у тој преписци за коју је утврђено. Учествовала су и два инспектора полиције Лукавац -наводи Дамир Туркић, директор Основне школе Прокосовићи.

– Супруг, моја дјевојчица и ја смо ушли у Основну школу Прокосовићи на састанак гдје су сједили и родитељи дјевојчице која је била главна у овом инциденту. Ми смо сјели, они су устали, насмијали нам се и изашли јер су имали подршку директора Дамира Туркића – каже мајка дјевојчице.

Случај је пријављен и МУП Тузланског кантона, али и Центру за социјални рад, у којем кажу да је прерано да се исти окарактерише као вршњачко насиље јер је, према њиховим ријечима, потребно пронаћи узроке. Питање за струку, али и ширу јавност: да ли треба да се догоди трагедија да би сви у ланцу реагирали правовремено?
– Сви се више бавимо материјалним потребама дјеце него што су то њихове емоционалне или психолошке потребе дјеце. Ту негдје треба и тражити могућности да се те потребе задовоље – истиче Амира Хоџић, директорка Центра за социјални рад Лукавац.

Ово није једини случај вршњачког насиља на овом подручју, судећи према подацима Одгојног центра Тузланског кантона. Кажу, у послиједњих пет година евидентиран је пораст недоличних понашања малољетника. Ипак, кажу све почиње у породици, преноси Црна хроника.

– Породица треба што више утјецати на своје дијете, тј. малољетника кроз разговор и уколико примијете да се њихово дијете не понаша у складу с понашањем осталих вршњака, требају обавијестити Центар за социјални рад – поручује Фарук Дурмић, директор Одгојног центра ТК.

И док из једног центра евидентирани случајеви се прослијеђују у друге институције, негдје је систем заказао сагласни су наши саговорници.

Из примјера с почетка приче могло би се закључити да се на превенцији не ради довољно, јер само пуком срећом овај случај није завршио трагично. Да јесте, питање за све из ове приче гласило би: чија је то одговорност? Није касно, па зато питамо: шта ћете подузети, преноси Српскаинфо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана