Дјед из Херцеговине возио жену, кћерку, унуке и килограм хероина

ГС
Дјед из Херцеговине возио жену, кћерку, унуке и килограм хероина

КАРЛОВАЦ - Правоснажном одлуком карловачког Жупанијског суда 71-годишњи Ивица Г. из Горице у БиХ са пребивалиштем у Загребу, осуђен је на две године затвора због кријумчарења нешто мање од килограма хероина који му је нађен у аутомобилу док је возио жену, кћерку и унуке.

Ивица Г. је првобитно, по оптужници сплитског ОДО, на Општинском суду у Сплиту био осуђен на годину и два мјесеца затвора, али виши суд је након жалбе тужилаштва повисио казну. Мора да платити око шест хиљада евра новчане казне.

Осуђен је јер је 11. јануара 2021. године затечен у Вињанима Горњим, а с њим су у возилу били његова супруга, кћерка и двије малољетне унуке.

Полиција га је, очито имајући дојаву, издвојила са стране на граничном прелазу док је покушавао да уђе из Хрватске у БиХ, а службени полицијски пас за детектовање дрога нањушио је осам ПВЦ фолија с укупно 990 грама хероина које су биле скривене у носачу задњег браника возила.

Процјена је била да је дрога вриједна око 65.000 евра.

Након привођења и при испитивању тврдио је да нема појма како се дрога нашла у аутомобилу те да је остао затечен када су је полицајци нашли. Увјеравао је да је доброг имовинског стања, да се никада у животу не би бавио дрогом и да ни с ким није у лошим односима.

"Са супругом, кћерком и унукама сам кренуо 11. јануара око 10 сати, а једино смо стали на одморалишту Јањче нешто да поједемо док је возило све време било паркирано крај нас. Возило користим углавном ја, а повремено супруга и мој син, а у БиХ имам своју фирму која остварује добре приходе па сам ја мјесечно око 15 дана тамо, а исто толико у Загребу. Док сам спремао ствари за пут, стављао сам их у пртљажник и ништа необично нисам примјетио", тврдио је на испитивању, признајући да га је и двадесетак дана прије на Лучком зауставила полиција.

Супруга и он су тада преноћили у полицији због сумње да превозе хероин, али у претрази никаква дрога није нађена.

Недуго потом промијенио је регистарске таблице на аутомобилу. Објаснио је да је то урадио девет година након што је таблица изгубљена или ју је неко скинуо дјеци док су били у вечерњем изласку и то зато јер су га на граници увијек питали за ту таблицу.

У систему МУП стајало је упозорење да је таблица изгубљена и рекли су му да се не може брисати док се не нађе или док не направи нове регистарске таблице. Добио их је баш након прве претраге на Лучком.

"Не знам да ли неко жели да ме елиминише из посла или се неко од моје породице упетљао у нечасне радње. Цијели живот се бавим вођењем царинског терминала на граници, немам никаквих личних сазнања о дроги нити је користим осим што је општепознато да се дрога преноси из БиХ у Хрватску, а не обратно и то зато јер је у Хрватској тржиште, а БиХ је само транзит. Потпуно је сулудо да би се ја као човјек од 70 година упустио у шверц дроге из земље у којој је дрога скупља у земљу у којој је она јефтинија" рекао је на саслушању, преноси "Слободна Далмација".

Додао је:

"Да сам хтио да се бавим шверцом за тако нешто има пуно паметнијих ствари, а не бавити се дрогом" рекао је.

Ивица је казао да је, када је спроведена прва претрага возила био избезумљен.

"И већ сам тада претпоставио да неко жели да ми смјести казао је Ивица Г. који је у истражном затвору мало више од пет мјесеци. Тврдио је и да је возило десетак дана прије било у Херцеговини и да је могуће да је тада неко ставио дрогу, али да није успио да је извади док је ауто био у Хрватској.

На пронађеним пакетима дроге нису нађени отисци прстију Ивице Г., а судија је образложио да то не значи ништа само за себе јер је познато да дрога од тренутка набавке "до дистрибуције конзументу пролази кроз руке више особа које је вагају, препакују, мијешају, превозе...".

Судија није прихватила ни одбрану оптуженог, утврдивши, уз остало, да је свесно кријумчарио дрогу ради даље препродаје те да је тешко повјеровати да неко хоће да га елиминише из посла сада када је у пензији", преноси "Слободна Далмација", преносе Независне.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана