Директор и менаџери Актива инвестa ослобођени оптужби

Небојша Томашевић
Директор и менаџери Актива инвестa ослобођени оптужби

Бањалука - Друштво за управљање инвестиционим фондовима "Актива инвест", директор друштва Срђан Праштало и још три инвестициона менаџера у бањалучком Окружном суду усљед недостатка доказа ослобођени су оптужби да су несавјесним пословањем за око 436.000 марака оштетили ВБ фонд из Бањалуке.

Оптужби су, поред Праштала, ослобођени и Витомир Јоксимовић, Никола Јововић и Владимир Глишовић, а Праштало је ослобођен и оптужби за закључивање штетног уговора.

Пресуду је изрекла судија Олга Пантић која је казала да је анализом доказа закључила да Специјално тужилаштво РС није доказало наводе оптужнице.

Специјално тужилаштво оптужило је Праштала и остале да су несавјесним пословањем приликом куповине акција ХЛТ фонда из Подгорице оштетили ВБ фонд из Бањалуке за око 436.000 марака, за чији су рачун купили акције. Праштало је оптужен и за закључење штетног уговора. У оптужници је наведено да су оптужени ова дјела починили током октобра и децембра 2010. године, а у то вријеме били су чланови управе друштва "Актива инвест", које је управљало ВБ фондом. У оптужници је наведено да су они на сједницама Управног одбора у два наврата донијели одлуку о куповини акција ХЛТ фонда по цијенама вишим од реалних иако су знали или могли да знају да је тај фонд у губицима.

Образлажући пресуду судија Пантић је навела да је на основу доказа утврђено да у поступцима оптужених нема очигледног несавјесног пословања.

- Осим тога, тужилаштво у оптужници није тачно прецизирало које су то норме и прописе оптужени прекршили. У овом случају нема штете јер оштећени по оптужници ВБ фонд није тражио надокнаду. Штавише, управа овог фонда суду је послала допис да нису оштећени поступцима управе "Актива инвеста" - казао је судија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана