Девет ауто-мафијаша завршило иза браве

Небојша Томашевић
Девет ауто-мафијаша завршило иза браве

Љубушки - Девет особа ухапшено је јуче у полицијској акцији "Икс", која је спроведена у борби против ауто-мафије на подручју Херцеговине.

Један осумњичени успио је побјећи и за њим се трага, а осам особа испитане су као свједоци.

Сви ухапшени се терете за крађе и препродају скупоцјених аутомобила, као и за шверц дрогом од 2013. до 2016. Према незваничним информацијама, међу ухапшенима су Фердо Вукоја из Груда и Горан Нижић из Љубушког, који су и раније повезивани са ауто-мафијом.

У оквиру акције по налогу Тужилаштва и Суда БиХ претресено је десет локација на подручју Љубушког, Широког Бријега, Груда и Мостара, док се спроводи истрага и у Кантону Сарајево. Акцију су извели припадници Агенције за истраге и заштиту (SIPA) и Министарства унутрашњих послова Западно-херцеговачког кантона.

У Тужилаштву БиХ су казали да је акција фокусирана на спречавање крађа и препродају возила. Нису наводили детаље.

- Могу само да потврдим да је ухапшено више особа и претресено неколико локација на подручју Херцеговине. Носилац акције је SIPA. Не могу да говорим о детаљима - рекао је портпарол МУП-а ХНК Дражен Бошњак.

Из SIPA је саопштено да су осумњичени уз помоћ софистициране опреме крали скупоцјена возила затим их растављали на дијелове и продавали у БиХ и Хрватској.

Нека возила су уз новчану надокнаду враћали власницима.

Према незваничним информацијама, полиција је јуче претресла неколико ауто-отпада на подручју Херцеговине као и куће осумњичених. Током акције претресен је и BMW-ов сервис у Мостару који се налази поред пута између насеља Бакијина Лука и Раштани.

Извор близак истрази ове акције казао је да постоје индиције да су поједина украдена возила, с којим се у везу доводе осумњичени, коришћена у кривичним дјелима као што су разбојништва. Према његовим ријечима, спекулише се да иза крађе више аутомобила на подручју ХНК-а и Мостара стоји ауто-мафија из Сарајева и западне Херцеговине. Овај извор је појаснио да је акција започета прије прије два мјесеца, када је, након полицијске потјере у мостарском насељу Родоч ухапшен Омер Махмутовић (31), становник Илиџе.

- Махмутовић је претходно у Међугорју учествовао у крађи џипа BMW њемачких таблица, чији се власник, иначе гастарбајтер, укључио у потјеру па је лопов избјегавајући засједу слетио с пута и завршио на крову - казао је овај извор.

Сумња се да је Махмутовић био и за управљачем украденог BMW X6, загребачких ознака, који је недавно учествовао у несрећи у Источној Илиџи. Возач је напустио возило и побјегао, а убрзо се испоставило да је џип украден у мостарском насељу Бијели бријег. Истрагом ових крађа полиција је дошла до сазнања о постојању ауто-мафије у Херцеговини.

Познати

Фердо Вукоја из Груда и Горан Нижић из Љубушког хапшени су због крађе возила и у акцији "Требевић" током 2013. године. На мети су им тада била скупоцјена возила, углавном модели BMW-а. Вукоја је и власник ауто-опада, сервиса и ресторана у Грудама. Прије скоро десет година био је мета бомбашког напада, када је непозната особа бацила "кашикару" пред његову кућу у Грудама.

Помагачи

Током истраге утврђено је да ауто-мафијаши имају помагаче који за њих "типују" возила. То се показало када је током акције крајем прошле године у једној од унајмљених гаража покрај Царинског моста у Мостару пронађен украдени BMW сателитским праћењем (GPS).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана