Детаљи  акције „Хорнет“ : Шесторка шверцовала марихуану из Црне Горе у БиХ

Небојша Томашевић
Foto: Уступљена фотографија

ФОЧА – Шест особа ухапшено је у акцији „Хорнет“ због сумње да су шверцовали веће количине марихуане из Црне Горе у БиХ коју су препродавали углавном на подручју Кантона Сарајево.

Према незваничним информацијама Полиција Републике Српске на подручју Фоче ухапсила је Бојана Дракула, Недељка Вуковића и Дражена Саламадију, а на подручју Сарајева ухапшене су још три особе, Амел Богућанин, чија је кућа претресена те Хамдо Џевлан (34) и Едиб Џеџибег (32). Акцију „Хорнет“ под надзором Тужилаштва БиХ и наредбама Суда БиХ спровели су припадници МУП-а РС, у сарадњи са МУП-ом Кантона Сарајево.

Извор близак истрази је рекао да је вођа организоване криминалне групе био  Дракул, а сви осумњичени су откривени захваљујући дешифровању апликација Скај и Аном. Према  ријечима извора блиског истрази током истраге откривена два кријумчарска крака којим су дроге из Црне Горе пребациване у Српску и даље у Кантон Сарајево.

- Група је углавном у Црној Гори набављала марихуану коју су превозили преко ријеке у чамцима, скривену у возилима. Наркотике су чак и пјешице носили преко планинских превоја између Црне Горе и БиХ како би избјегли хапшење - рекао је извор близак истрази.

Из Министарства унутрашњих послова  Српске саопштено је да су на подручју Фоче ухапшени Б. Д., Н. В. и Д. С. због сумње да су починили организовани криминал по Кривичном закону БиХ, а у вези са неовлаштени промет опојним дрогама.

- Организована криминална група сумњичи се да је на подручју Црне Горе набављала веће количине марихуане, те организовала пренос, скривање и кријумчарење дроге, а након тога дистрибуцију и продају у БиХ - рекли су у МУП-у РС.

У МУП-у Кантона Сарајево, наводећи иницијале, потврдили су да су ухапсили три особе које сумњиче за роганизовани криминал и неовлаштени промет опојним дрогама.

- Током наведених активности извршени су претреси више објеката и возила на подручју Сарајева, Фоче и Какња, при чему су пронађени и привремено одузети предмети извршења кривичних дјела- саопштили су из сарајевске полиције.

Из Тужилаштва БиХ, по чијем налогу се спроводи акција, потврђено је да је на подручју Сарајева и Фоче ухапшено више осумњичених особа који су дјеловали као организована криминална група. Наводи се да су је та група кријумчарила веће количине марихуане из Црне Горе у БиХ.

- У оквиру акције претресено је више локација које користе осумњичене особе. Осумњичени су под истрагом због постојања основа сумње да су починили кривична дјела организовани криминал у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет опојним дрогама из КЗ-а БиХ. Осумњичени ће бити испитани у законском року, након чега ће поступајући тужилац донијети одлуку о даљим активностима - наводи се у саопштењу Тужилаштва БиХ.

Истиче се да је поменута акција наставак су операција у предметима са доказима из дешифрованих апликација Скај и Аном. Акцију „Хорнет“ под надзором Тужилаштва БиХ и наредбама Суда БиХ спровели су припадници МУП-а РС, у сарадњи са МУП-ом Кантона Сарајево.

 

ДОСИЈЕ

Поједини ухапшени у акцији „Хорнет“ познати су  по кривичним дјелима. Бојан Дракул и Недељко Вуковић већ имају оптужнице за шверц дрогом. Против Дракула у септембру ове године Тужилаштво БиХ је подигло оптужницу због шверца 81.1 килограма наркотика. Заједно с њим оптужен је Младен Бошњак из Фојнице, а терете их да су дрогу покушали да из БиХ преко Словеније и Хрватске прокријумчаре у Њемачку. Откривени  су на граничном прелазу Грушковје у Словенији. Недељко Вуковић оптужен је у  да је учествовао у шверцу 139 килограма дроге. Оптужницу је подигло Окружно тужилаштво Источно Сарајево, а осим Вуковића њом су обухваћени Немања Павловић, Данко Крнојелац и Благоје Крнојелац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана