Декодирање апликације “Скај” довело до рекордне запљене наркотика на подручју БиХ: “Бијело” доминира на балканској рути

Небојша Томашевић
Декодирање апликације “Скај” довело до рекордне запљене наркотика на подручју БиХ: “Бијело” доминира на балканској рути

Шверц дроге један је од главних мафијашких послова у региону, а након смањења обима посла у првој години пандемије вируса корона балканска рута за шверц наркотицима, ако је судити по полицијским акцијама ове године, поново је активна.

Током ове године у БиХ је заплијењена тона наркотика. Према подацима МУП-а Републике Српске у прва три мјесеца заплијењено је 35 килограма, а од почетка новембра више од 600 килограма. Међу најзначајнијим акцијама на разбијању шверцера дроге су “Транспортер” и “Сториџ 2”, које су спроведене половином новембра и почетком децембра и у којима је заплијењено више од 360 килограма дроге. Осим тога, на подручју Требиња у близини са границом Црне Горе почетком новембра нађено је 200 килограма сканка и ухапшене су три особе, а у Источном Сарајеву 132 килограма наркотика. Тада су због шверца дрогом ухапшене четири особе код Сарајева које су дрогу возиле према Бјелашници.

Акцијом “Транспортер” је разбијена деветочлана криминална група која је преко нарко-картела из Јужне Америке набављала кокаин “на тоне” и довозила га у БиХ и преко Мађарске и Хрватске кријумчарила у земље Европске уније. У тој акцији заплијењена су рекордна 303 килограма сканка и 56 килограма кокаина. Тада је велика количина сканка нађена у комбију Бањалучанина Петра Дукића, кога тужилаштво терети да је набављао дрогу за Бањалуку. Истражиоци су утврдили да су кријумчари поменуту дрогу куповали и продавали по цијенама од 35 до 38 хиљада евра за килограм.

Према извјештају Глобалне иницијативе против транснационалног организованог криминала, мафијаши из БиХ су се повезали са онима из региона и своје послове шире и премјештају широм Европе. То су управо потврдиле акције “Транспортер”, али и “Сториџ 2”, у којој је 8. децембра пало 19 дилера које сумњиче да су дрогу шверцовали из Албаније, Црне Горе у БиХ, а затим за Хрватску, Словенију, Мађарску и Њемачку. Истражиоци су дошли до сазнања да су осумњичени осим дроге шверцовали и оружје, али и кријумчарили мигранте у ЕУ. Током акције откривена је и илегална лабораторија за узгој марихуане и заплијењено 70.000 КМ и око 1.860 евра за које се сумња да су зарађене шверцом дроге, као и скупоцјена аута, оружје и муниција. Акција је посљедица декодирања апликације “Скај”, која је била омиљена криминалцима широм свијета.

Стручњаци за безбједност наглашавају да је једна од главних карактеристика нарко-бизниса на Балкану повезаност мафијашких кланова, али и њихова сарадња са корумпираним припадницима полицијских агенција. Бивши шеф београдске полиције Марко Ницовић сматра да је БиХ идеална за транзит наркотицима због корупције у дијелу полиције, слабе граничне контроле и њеног положаја.

- Људи су ту са малим платама и лако је подмитити поједине полицајце, царинике па и политичаре. Често се из полиције продају информације подземљу. Такође слаба контрола на границама између Црне Горе са БиХ, Србијом и Хрватском нарко-дилерима олакшава посао - каже Ницовић.

Истиче да мафија користи и мигранте који иду преко БиХ за транспорт дроге ка западној Европи. Појашњава да преко БиХ постоје три руте за шверц наркотицима ка Европској унији.

- БиХ је са једне стране транзитна рута за шверц кокаина за западну Европу преко луке Плоче, у којој је у априлу заплијењено пола тоне кокаина и нико није откривен. Кокаинска рута из Јужне Америке иде од Косова преко Санџака до Босне и даље у земље западне Европе, док хероин долази из Турске преко Косова у БиХ и иде даље у ЕУ - рекао је Ницовић.

Разбијање криминалних група и хапшење дилера често је посљедица њихове свађе.

- Када се сукобе, они једни друге намјештају полицији у знак освете. Да није тога имали бисмо сигурно мање акција хапшења - рекао је Ницовић.

Тврдње стручњака потврђују и резултати полицијских акција на терену које су оголиле повезаност шверца дроге у Српској и БиХ са “шкаљарским” и “кавчанским” криминалним клановима из Црне Горе и онима из Србије. Разоткривено је да се међу нарко-дилерима често налазе најтраженији криминалци, али и полицајци и људи блиски политичарима. Тако је акцијом “Сториџ 2” обухваћен и Миливоје Ловреновић, за којим је расписана потјерница за убиство Страхиње Стојановића у Београду. Он годинама важи за опасног и жестоког момка за којег се везују бројна тешка кривична дјела, међу којима су убиства, а наводно је близак врху криминалног миљеа у Србији. У овој акцији пао је и суспендовани полицајац из Градишке Драган Гавриловић, који иза себе има и оптужницу за крађу бојеве муниције током вјежби и лажирање документације да би то прикрио. Он је након свега добио отказ. У акцији “Транспортер” пао је још један полицајац, суспендовани инспектор Младен Миловановић, који је хапшен и у јулу због помагања у скривању Милоша Божовића са Цетиња, који је тада пао по потјерници Интерпола за убиство. Божовић је према писању црногорских медија члан “шкаљарског клана”. На челу криминалне групе разбијене у акцији “Транспортер” био је Бојан Цвијетић, бивши савјетник Драгана Мектића у вријеме његовог мандата као министра безбједности БиХ. Стручњаци тврде да све то указује да дилери имају пипке у свим структурама друштва, који им олакшавају посао.

Домаће тржиште

Иако је БиХ углавном транзитна зона за дрогу, криминалци из региона дио наркотика остављају за домаће тржите на којем организују своје групе за шверц наркотицима. Тако је акцијом “Кодекс” откривена група која је кокаин и марихуану шверцовала на подручју Бањалуке, а заплијењена су два килограма марихуане и 260 грама кокаина. Само неколико дана прије “Кодекса” на подручју Градишке у акцији “Келнер” разбијена је група препродаваца дроге по кафићима. Осим ових полиција Српске је спровела акције “Космос”, “Вагон”, “Кеј” и “Дојављивач”, у којима је ухапшено више особа и заплијењено близу 20 килограма разних наркотика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана