Дабовци код Котор Вароша: Ватрена стихија прогутала штале

Небојша Томашевић
Дабовци код Котор Вароша: Ватрена стихија прогутала штале

Котор Варош - У пожару у Дабовцима код Котор Вароша у потпуности су изгорјеле штале Милана Јефтимира и Жарка Цвијића.

Јефтимиру је од дима угинуло 17 оваца, док је Цвијић из пламена успио да спаси краву и јуне, али је штала са 100 бала и 10 метара сијена изгорјела је. Штета се процјењује на око 10.000 марака.

Из бањалучког Окружног тужилаштва је саопштено да је су пожари подметнути, те да је први избио јуче у 2.30 часова, а други око 4.45.

Пироман је, како сазнајемо, прво запалио шталу Милана Јефтимира у којој је поред сијена и других потрепштина било закључано 20 оваца. Док су ватрогасци и мјештани гасили пожар код Јефтимира, пироман је запалио шталу  од Цвијића.

Извор близак истрази је рекао да је полиција током дана привела једну особу због сумње да се може довести у везу са паљевином, а наводно је ријеч о психички нестабилном мушкарцу, склоном алкохолу. Ипак он још увијек нема статус осумњиченог и у току је прикупљање информација и доказа да се утврди да ли је он пироман или не.

- По свему судећи ту нема никаквог посебног мотива, већ је ријеч о психички нестабилном лицу које је насумично изазвало два пожара - појаснио је извор близак истрази.

Јефтимир је казао да му је изгорјело све што је муком стицао годинама.

- Пробудио нас је дим. Док смо устали, ватра се већ проширила на цијели објекат. Изгорјело ми је укупно 17 оваца, које сам са сином закопао у нашу оближњу њиву. Процијенили смо штету на око 8.000 марака - рекао је он.

Док се породица Јефтимир борила да спаси што се спасити може око пола пет ујутро примијетили су дим у дворишту комшије Жарка Цвијића. Одмах су га позвали телефоном и он је, заједно са супругом Босиљком, успио да спаси краву и јуне.

- Комшија нас је назвао и рекао да нам гори штала. Одмах смо излетјели из куће и успјели да извучемо краву и јуне. На средини штале налазило се сјениште па се ватра веома брзо проширила и штала је у потпуности изгорјела - испричала је Босиљка Цвијић.

Она је додала да је полиција  убрзо дошла и утврдила да је пожар подметнут, што их је непријатно изненадило.

- Не знам ко би могао да направи тако нешто. Са комшијама смо у добрим односима, ни са ким нисмо у завади и просто не могу да вјерујем да је неко то намјерно запалио. Ми смо још добро прошли, јер  су се комшији угушиле овце. Супруг и ја смо незапослени и тешко ћемо надокнадити насталу штету - казала је Цвијићева и додала да јој је нејасно како полиција није примијетила пиромана.

У бањалучком Окружном тужилаштву су казали да још увијек није откривено ко је подметнуо ватру и на који начин. Казали су да су изузети одређени трагови који су упућени на вјештачења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана