Цариницима лисице на руке због узимања мита

Н. Т.
Цариницима лисице на руке због узимања мита

Бањалука - Агенција за истраге и заштиту СИПА у акцији “Бренд” ухапсила је 11 цариника из Управе за индиректно опорезивање БиХ (УИО БиХ) због сумње да су узимали мито како би омогућили нелегалан увоз робе из Хрватске у БиХ без царињења.

Незванично сазнајемо да су ухапшени Дејан Дамјановић, Александар Туцикешић те Милан Шпирић из Бањалуке, Хамдија Низанџић из Бужима, Тино Капетан из Новог Травника, Огњен Гајић из Брчког, Адем Мујкановић из Орашја, Обрад Радовановић из Шамца, Захид Делић и Вирсан Золотић из Оџака и Мато Делић из Орашја. Они су радили на граничним прелазима Шамац, Орашје и Градишка, гдје је запослен Шпирић.

Из СИПА је саопштено да су осумњичени ухапшени по налогу Тужилаштва БиХ и да су  у акцији претресене 22 локације на подручју Бањалуке, Новог Травника, Орашја, Бужима, Брчког, Брода, Оџака, те граничних прелаза Орашје, Градишка и Шамац.

- Ухапшене сумњичимо да су тражили и узимали новац како би увозницима омогућили да без контроле и царињења несметано увезу робу из Хрватске у БиХ - наводи се у саопштењу.

Тужилаштво БиХ је саопштило да ухапшене царинике терете за примање дара или других облика користи.

- Они су под истрагом због сумње да су током прошле и ове године незаконито узимали новац или друге облике користи како би приликом увоза робе у БиХ пропуштали мјере царинског надзора. Тако су остваривали незакониту имовинску корист и  нанијели штету буџету и свим грађанима БиХ - рекли су у Тужилаштву БиХ.

УИО БиХ је саопштила  да нису обавијештени о акцији хапшења њихових службеника.

- Када добијемо званично обавјештење УИО ће поступити у складу са законом. Подржавамо законит рад и стојимо на располагању Тужилаштву БиХ и свим осталим агенцијама за спровођење законских прописа - наводе из УИО БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана