Браћа Кљајић набавили оружје за ликвидацију Литванца

Горан Обрадовић
Браћа Кљајић набавили оружје за ликвидацију Литванца

Хуијбриген - Браћа Нихад (39) и Исмар (31) Каљић, који су почетком седмице ухапшени у Зеници и Градишци, доводе се у везу са ликвидацијом литванског криминалца Гинтаса Мациониса у холандском граду Хуијбриген.

Њих двојицу су у понедјељак ухапсили припадници Државне агенције за истраге и заштиту БиХ (SIPA) на основу молбе правосудних институција Холандије. Послије саслушања у Тужилаштву БиХ они су пуштени да се бране са слободе.

Браћа Каљић осумњичена су да су у БиХ набавили, а затим у Холандију донијели оружје којим је 2014. године убијен Мационис. Овај Литванац ликвидиран је како би била уклоњена конкуренција за продају дроге у овом дијелу Холандије.

Према писању холандских медија, Мационис је још 2000. године дошао у Холандију и потом се оженио и добио кћерку. Он и супруга су држали неколико соларијума, гдје је легално зарађивао, а сумња се да је преко тих козметичких салона прао новац зарађен од продаје дроге.

Полиција га је сумњичила да је узгајао марихуану, а имао је и бројне везе са криминалцима широм Холандије, на основу чега је био веома цијењен у подземљу.

Убијен је 22. фебруара прошле године испред своје куће у Хуијбригену. Када је Мационис изашао из аутомобила, убица му је пришао с леђа и пуцао у главу. Пуцњаву је чула његова трудна супруга која је била у кући и позвала полицију и хитну помоћ, а исте вечери хеликоптером је пребачен у болницу у Антверпену, али је убрзо умро до повреда.

Холандска полиција је ово убиство одмах повезала са трговином дрогом, а клупко око убица се почело одмотавати када је у Њемачкој ухапшен извјесни Горан К. из Хрватске, који се највјероватније нагодио са тужилаштвом. Он је полицији испричао да је особа која се представљала као Виктор из Антверпена наручила убиство и за смрт Литванца понудила награду од 50.000 евра и чак шест килограма амфетамина. Када су чули за награду, Виктору су се одмах јавили плаћеници са Балкана који су до детаља испланирали ову ликвидацију.

На једном од рочишта у суду комшије су испричале да су неколико дана прије убиства око Мационисове куће виђали непознате особе, које се најчешће биле у тамном "мерцедесу" старије производње, а да су кућу обилазили у разним терминима.

Дан прије убиства криминалци су се скупили у кући Драгана Ц., гдје су разговарали и, према изјави Горана К., он и Нермин Б. отишли су пред Мационисову кућу, а Нермин га је убио. Убице је до Литванчеве куће одвезао је Дрен С. из Флушинга, а са њима у возилу био је и наручилац ликвидације.

Дрена сумњиче да је послије неколико дана убице исплатио у једном кафићу у Антверпену.

Полиција сумња да је особа која је наручила убиство и представљала се као Виктор, у ствари, Милоуд Б. родом из Марока, који се налази у затвору због трговине дрогом, а Горан К. га је описао као мушкарца старости између 50 и 55 година, сиједе косе, са пуно новца, те рекао да вози "порше".

Поред браће Каљић, у овом предмету било је приведено чак 11 људи, а полицајци су у Холандији претраживали и кућу тамошњег познатог пјевача Ника Мекензија, јер је његова кћерка наводно пријатељица Мароканца Милоуда Б., а иако се сумња да је он наручио Литванчеву смрт, за то још нема доказа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана