Бомбаш који је убио возача "Аутопревоза" одлуком Уставног суда БиХ од Владе РС треба да добије надокнаду

Небојша Томашевић
Бомбаш који је убио возача "Аутопревоза" одлуком Уставног суда БиХ од Владе РС треба да добије надокнаду

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске обавезна је да исплати 1.000 марака на име надокнаде за нематеријалну штету Жељку Стевановићу који је осуђен јер је у неурачуњивом стању бомбом усмртио возача "Аутопревоза" Бору Топића (55) у Бањалуци.

Ово је одлучио Уставни суд БиХ који је дјелимично уважио жалбу Стевановића и утврдио да му је прекршено право на слободу и сигурност и то због "ретроактивно продужене мјере његовог присилног задржавања на лијечењу".

- Налаже се Влади Српске да апеланту  у року од три мјесеца исплати 1.000 КМ на име накнаде нематеријалне штете због утврђене повреде уставних права - наведено је у одлуци суда.

Уставни суд наводи и да је „неприхватљиво са аспекта владавине права да се одлуке о задржавање на присилном лијечењу апеланта доносе са ретроактивним дјеловањем као у конкретном случају", као и да се не може сматрати да је то „законито". Други дио Стевановићеве апелације је одбијен.

Стевановићу је дијагностификована хронична душевна болест шизофренија, а он се налази на присилном лијечењу у Психијатријској клиници Соколац.

Стевановић је Топића усмртио у марту 2014. године када је убацио бомбу у аутобус који се засутавио на станици код Пољопривредне школе у Бањалуци.

Експлозивну направу је бацио кроз отворена врата у крило возача Топића и побјегао. Ухапшен је дан касније у великој полицијској потјери у којој је био укључен велики број полицајаца као и полицијски хеликоптер.

Посљедње судско рјешење о присилном лијечењу, Основни суд Бањалука је донио 2. марта 2020. године, и то на годину дана почев од  12. децембра 2019. године, те је тај ретроактивни период био предмет  посљедње одлуке Уставног суда БиХ. Такође, Основни суд је том одлуком одбио приједлог Стевановићевог пуномоћника  за надвјештачење у Здравственој установи "Врапче" Загреб, а гдје је тражено да му они утврде дијагнозу и да ли је његово лијечење адекватно, као и да ли је дошло до побољшања или погоршања здравственог стања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана