Благајница Дома пензионера у Бањалуци пријављена за проневјеру 24.000 КМ

Небојша Томашевић
Благајница Дома пензионера у Бањалуци пријављена за проневјеру 24.000 КМ

Бањалука - Благајница Дома пензионера у Бањалуци Сања Ступар осумњичена је да је незаконито присвојила око 24.000 КМ ове установе због чега је против ње већ покренута истрага, сазнаје "Глас Српске".

Истрагу спроводи полицијска управа Бањалука по наредби бањалучког Окружног тужилаштва, а Ступареву терете да  је новац незаконито присвајала у току прошле године.

- Против С. С. спроводи се истрага због кривичних дјела послуга и проневјера. Тужилаштву су против ње достављене двије пријаве због сумње да је починила кривична дјела. Једна је анонимна, а другу пријаву поднио је Дом пензионера - казали  су у бањалучком Окружном тужилаштву.

Додали су да је предмет против осумњичене у фази истраге због чега не могу да дају више информација.

У Полицијској управи Бањалука су потврдили да воде истрагу у овом случају, али нису откривали име осумњичене и друге детаље.

- Полицијски службеници под надзором Окружног  тужилаштва предузимају законом предвиђене мјере и радње у циљу утврђивања чињеничног стања и свих околности  пријаве. Због заштите истраге нисмо у могућности износити више података - рекли су у полицији.

Незванично сазнајемо да благајницу бањалучког Дома пензионера Сању Ступар сумњиче да је од 1. јануара до 13. децембра прошле године у више наврата присвајала новац од уплата корисника и пазара.

Према ријечима извора блиског истрази овај случај је откривен контролом благајне када је утврђено да није евидентирано 63.771 КМ на картицама корисника Дома. Тада је покренута ванредна контрола и дисциплински поступак   против благајнице.

- Ванредним пописом од 13. децембра 2017. године  утврђено је да је Ступарева положила пазар у износу од 25.853 КМ те је у ладици  благајне пронађено 11.521 КМ, у сефу још 6.400 КМ. Такође је утврђен мањак од 4.019 КМ по основу примљених пазара на дан 13. децембар. Када се све то сагледа утврђено је да је благајница начинила укупан мањак од 24.016 КМ – казао је извор близак истрази.

Ванредна контрола благајне, како сазнајемо, била је основ Дому пензионера да тужилаштву поднесе допуну кривичне пријаве против благајнице.  Извор близак истрази је казао да се Ступарева у дисциплинском поступку бранила да јој је све подметнуто и да су благајни приступ имала и друга лица, а не само она.

Пожалила се и да је ванредни попис урађен мимо закона те да је вјештак који је прегледао документацију није контактирао нити јој је уручена копија ванредног прегледа. Ступареву су браниле и колеге из синдикалне организације у Дому које су како сазнајемо казали да сматрају да је њој подметнуто кривично дјело.

- Ступар је била високо позиционирана у синдикалној организацији Дома те је имала статус заштићеног радника. Она је то злоупотријебила како би прикрила своје малверзације - казао је  извор "Гласа Српске".

Суспензија

У Дому пензионера Бањалука казали су да је Сања Ступар суспендована с посла и против ње је покренут дисциплински поступак.

- Упознати смо са истрагом против Сање Ступар која је радила као благајница. О овом случају и истрази не можемо да дамо више информација - рекли су у бањалучком Дому пензионера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана