Бившим инспекторима 14 година затвора

Небојша Томашевић
Бившим инспекторима 14 година затвора

Бањалука - Бивши полицијски инспектори Срђан Радуловић (34) из Бањалуке и Огњен Стијак (34) из Костајнице осуђени су у поновљеном поступку у Окружном суду на укупно 14 година и три мјесеца затвора због организованог шверца наркотицима и других кривичних дјела.

Радуловићу је изречена  јединствена казна од девет година, а Стијаку од пет година и три мјесеца затвора. Овом пресудом смањене су им казне у односу на претходне процесе. Како им је у казне урачунато и вријеме које су провели у притвору од октобра 2013. године па до априла 2018. године,  Стијак је скоро одлежао казну. Пресудом им је забрањено обављање полицијских послова пет година. Оба осуђена налазе се на слободи, а у петак нису присуствовали изрицању пресуде.

Радуловић и Стијак су осуђени јер су били дио организоване групе која је препродавала дрогу од 2011. до октобра 2013. године. У пресуди се наводи да је продајом руководио Радуловић који је ангажовао дилера Горана Бошњака да за њих препродаје дрогу.

За потребе злочиначког удружења оптужени су узимали дио наркотика заплијењених током полицијских акција. У пресуди стоји да су ангажовали друга лица да за њих продају наркотике  те су тако  Дамиру Чудићу и Владимиру Кесићу давали да за њих продају марихуану.

Наводи се да да је Бошњак за инспекторе продао око осам килограма хероина и Радуловићу предао 100.000 КМ. Кесић и Чудић продали су 6,7 килограма марихуане за 17.000 КМ. Они су дрогу продавали чак и код Основне школе “Бранко Ћопић” у Борику. Новом пресудом Радуловић и Стијак ослобођени су оптужби да су тјерали и тукли Александра Нинковића да за њих продаје дрогу.

Раније је Радуловић био осуђен на 11 година а Стијак  на пет година и пет мјесеци затвора, али је ту пресуду Врховног суда РС укинуо Уставни суд БиХ због повреде права на правично суђење.

Сарадници

У Врховном суду РС раније су осуђени и полицијски инспектори Дарио Дабић на десет мјесеци и Гаврило Шиниковић на седам мјесеци затвора. Казне су им изречене због злоупотребе полицијских овлашћења, премлаћивања осумњичених, изнуђивања исказа, фалсификовања службене исправе и повреда људског достојанства. Због ових дјела инспектор Владимир Марчета је осуђен на условну осуду од три мјесеца. Бивши шеф Одсјека за дроге у ЦЈБ Бањалука Горан Михајлица осуђен је на условну казну од шест мјесеци, као и инспектор Јован Миљковић само на три мјесеца због премлаћивања привођених.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана