Бившем шефу Фонда заштите животне средине година затвора и 40.000 КМ казне

Н.Т.
Бившем шефу Фонда заштите животне средине година затвора и 40.000 КМ казне

БАЊАЛУКА - Бивши шеф Сектора за имплементацију пројеката у Фонду за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске Небојша Лукић осуђен је у бањалучком Окружном суду на годину затвора и новчану казну од 40.000 КМ за примање мита и трговину утицајем.

Пресуда је изречена на основу споразума о признању кривице којим је оптужени обавезан и да врати 75.000 КМ стечених кривичним дјелом, а што је он већ уплатио у буџет. Лукићу је у изречену казну урачунато вријеме које је провео у притвору од мјесец и 24 дана. 

Према пресуди Лукић је власнике фирми „Еко Радекс" и „Милановић Транспорт" браћу Радомира и Мирослава Милановић из Бијељине упознао да имају право да се пријаве на јавни конкурс за додјељивање средстава за суфинансирање програма и пројеката из области заштите животне средине, а након тога им тражио мито. 

Рекао им је да након што њихове фирме прођу на конкурсу за додјелу новца да њему предају пола добијеног износа као и додатних 5.000 КМ, што су они  пристали те дали Лукићу 75.000 КМ.

Осим тога, Лукић је заједно са браћом Милановића тражио мито од  власника фирме из Српца Сање Е. која је на поменутом конкурсу добила средстава Фонда. 

Радомир и Мирослав су од Сање Е. тражили да им преда 45.000 КМ како би јој омогућили кориштење добијених средстава.Они су јој рекли да ће новац дати Лукићу јер без његовог одобрења неће моћи да располаже средствима. 

Браћа Милановић су  за давање мита и  трговину утицајем раније признали кривицу и закључили споразуме са Републичким тужилаштвом. Радомир је на основу тога осуђен на годину затвора и 8.000 КМ новчане казне, а Мирослав на десет мјесеци затвора и четири хиљаде новчане казне. 

Споразумом је од Радомира одузета незаконито стечена имовинска корист од 10.000 КМ.

Лукић је у вријеме хапшења  био високи функционер Социјалистичке партије и потпредсједник Градског одбора у Добоју. Обављао је функцију замјеника директора републичког Фонда за заштиту животне средине и шефа сектора за имплементацију пројеката у фонду. 

Радни однос је прекинуо споразумним раскидом 28. јуна прошле године због преласка на друго радно мјесто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана