Бившем полицијском инспектору двије године робије због мита

GS
Foto: ATV

Врховни суд Републике Српске смањио је казну некадашњем полицијском инспектору Ненаду Грујићу и правоснажно га осудио на двије године затвора и новчану казну од 3.000 КМ због примања мита у износу од 20.000 КМ!

Грујић је у првостепеном поступку осуђен на три године затвора, а казна је смањена након што је Врховни суд дјелимично уважио жалбу одбране.

”Жалба одбране је уважена и првостепена пресуда је преиначена у одлуци о казни. Иако је пресуда правоснажна, одбрана је предала и Захтјев за заштиту законитости, као и апелацију Уставном суду”, рекао је за АТВ Грујићев бранилац, адвокат Жељко Вишић.

Према пресуди Грујић је у фебруару 2020. године од некадашњег директора Средњошлколског дома у Бањалуци Бранислава Видића тражио и примио мито у износу од 20.000 КМ да би му ”средио” обустављање истраге која је против Видића вођена због наводних малверзација.

У ту истрагу је била укључена и тадашња инспекторка Јелена Флорјан која је, након споразумног признања кривице, осуђена на годину дана затвора.

У пресуди се наводи да су инспектори Видићу обећали да ће против њега поднијети пријаву за ”лажно” кривично дјело, коју ће тужилаштво брзо одбацити. За то заташкавање од Видића су тражили 30.000 КМ.

”Грујић је од Видића примио 20.000 КМ да, у оквиру својих службених овлашћења, изврше радњу коју не би смјели извршити, а након што су дуже вријеме предузимали радње по анонимној кривичној пријави против њега. Остатак новчаног износа од 10.000 КМ осумњиченима је требао бити предат након што тужилаштво обустави истрагу”, наводило се у оптужници.

Грујић је ухапшен у акцији ”Сирано” након што је од Видића примио мито у означеним новчаницама, а примопредају је пратила полиција и ухапсила га на дјелу.

Првостепеном пресудом Грујићу је била изречена и мјера забране вршења дужности полицијског службеника у трајању од пет година, али је он у међувремену отишао у пензију, преноси Атв.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана