Бесправно исјекли шуму вриједну милион КМ

Небојша Томашевић
Бесправно исјекли шуму вриједну милион КМ

БАЊАЛУКА - Пет руководилаца у Шумском газдинству “Борја” Теслић, као и директор теслићких фирми “Дрво експорт” и “Кљечанин компани”, пријављени су добојском Окружном тужилаштву због сумње да су злоупотребама и бесправном сјечом оштетили предузеће “Шуме Републике Српске” за више од милион КМ, потврђено је “Гласу Српске”.

Пријаву против њих поднијело је Министарство унутрашњих послова Републике Српске. Сазнајемо да су пријављени вршилац дужности директора ШГ “Борја” Стојан Божић те руководиоци радних јединица “Чечава” и “Очауш” Зоран Гаврић и Миломир Кршић, као и примач и отпремач шуме у Радној јединици “Очауш” Мићко Марковић и Милован Готовац. Осим њих, Тужилаштву су пријављени и власник и директор “Кљечанин компани” Срђан Кљечанин, познатији као Руфи и директор предузећа “Дрво експорт” Младен Маркочевић. Према незваничним информацијама, сви они су учествовали у незаконитој и бесправној сјечи шуме и њеној експлоатацији коју су вршила та предузећа. Извор близак истрази је казао да су поједини фалсификовали пословне исправе и постављали лажне знакове о својини да би прикрили криминал. Божића у извјештају терете да је у повољнији положај ставио фирме “Кљечанин компани” и “Дрво експорт” приликом добијања погодности за извођење радова у шумарству.

- Он је знао да се у име и за рачун поменутих предузећа врши бесправна сјеча шуме, али није ништа предузео да то спријечи. Осим тога, прво је потписао интерни приједлог о именовању примача и отпремача за одјељење 200 РЈ “Очауш”, а затим ретроактивно донио рјешење о именовању Марковића и Готовца да би прикрио отпрему шуме које није ни било, а наведена је у документацији - казао је извор “Гласа Српске”.

Гаврића терете да је као руководилац у РЈ “Чечава” с намјером да спријечи доказивање криминалних радњи и бесправне сјече шуме коју су исјекли радници “Дрво експорта” у пословне књиге унио неистините податке. Нелегално исјечену шуму је касније купило и транспортовало предузеће “Кљечанин компани”. Кршића терете да је с циљем прикривања нерегуларности у “Чечави” и ШГ “Борја” именовао Марковића и Готовца на мјеста примача и отпремача шуме. Такође је шумски жиг од РЈ “Чечава” користио у одјељењу РЈ “Очауш”. Марковић и Готовац су осумњичени да су извршили фиктивни пријем и отпрему шумских сортимената за фирму “Кљечанин компани”. Након тога обојица су кругу фирме “Нова Борја” жигосали дрва, иако су знали да она не потичу из РЈ “Очауш”, гдје су били запослени. Маркочевић и Кљечанин фалсификовали су исправе и пословну документацију у својим предузећима да би прикрили бесправну сјечу шуме и њен извоз.

Према саопштењу МУП-а, седморки су на терет стављена кривична дјела незаконито поступање у привредном пословању, злоупотреба службеног положаја или овлашћења, несавјестан рад у служби, спречавање доказивања, фалсификовање или уништавање службене исправе и пустошење шума.

Бајина пјесма

Власник фирме “Кљечанин компани” Срђан Кљечанин познат је и по пријатељству с популарним пјевачем Бајом Малим Книнџом, који је за њега написао пјесму “Чуј, Срђане”, у којој га је опјевао. Прича се да Кљечанин за ту пјесму платио око 30.000 КМ. Пјесма почиње текстом: “Чуј, Срђане ону пјесму нашу и у здравље подигнимо чашу. С Очауша хладан вјетар пири, по Теслићу православље шири.”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана