Банда из БиХ и Србије украла у Њемачкој 300 бицикла вриједних 250.000 евра

Небојша Томашевић
Банда из БиХ и Србије украла у Њемачкој 300 бицикла вриједних 250.000 евра

Тибинген - Њемачка полиција ухапсила је у акцији "Дукато" седам особа поријеклом из БиХ и Србије због сумње да су украли више од 300 скупоцјених бицикла и разну робу вриједну око 250.000 евра.

Чланови банде су опљачкали 100 складишта и рециклажних центара и плијен превозили у БиХ гдје су га препродавали.

Акција "Дукато" почела је када је њемачка полиција одлучила да види шта се крије иза пораста повећаног броја крађе бицикла на подручју града Тибингена.

- Ово је била највећа потрага за украденим бициклима у посљедњих неколико година. Успјели смо да ухватимо крадљивце. Проценат откривености починилаца у овим кривичним дјелима је релативно низак, испод 10 одсто - рекао је за њемачке медије шеф полиције за регију Ројтлинген Јозеф Хонес.

Према незваничним информацијама, њемачка полиција је током истраге дошла до сазнања да лопови за крађе користе тамни комби "фијат дукато". Полиција је ово возило пратила и открила у близини границе с Аустријом и ухапсила двојицу држављана БиХ. У комбију је пронађено 57 брдских и тркачких бицикала који су били прекривени ћебетом. Многи од њих су пријављени као украдени у Тибингену.

Извор близак истрази је казао да су након хапшења двојица држављана БиХ, која су били у комбију, полицији рекли да им је само наређено да бицикле одвезу у своју државу и да не знају ништа више.

- Након њиховог хапшења откривени су остали чланови банде. Ријеч је о особама старости од 19 до 50 година. Углавном се ради о тражиоцима азила из БиХ и Србије - рекао је овај извор.

Према незваничним информацијама, седмочлана криминална група, осим бицикла, крала је и алат за башту и грађевинарство, електричне уређаје, метални отпад, чак и гориво. Углавном су проваљивали у центре секундарних сировина, разне фабрике и складишта.

Тузла

Медији су сазнали да је током истраге њемачка полиција обавијестила колеге у БиХ због сумње да украдена роба завршава на подручју Тузле. Према непотврђеним информацијама, након тог обавјештења у једној тузланској продавници и складиштима пронађена је заплијењена украдена роба у вриједности од 200.000 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана