“Банане на кокаину”: Због чега се дрога најчешће кријумчари у овом воћу

ГС
“Банане на кокаину”: Због чега се дрога најчешће кријумчари у овом воћу

У Широком Бријегу је током викенда пронађена велика количина кокаина у пакетима банана у једној фирми, а случај је полицији пријавио власник широкобријешке фирме чији су радници открили дрогу. Ово, међутим, није први пут да дрога покушава прокријумчарити баш у бананама.

Како је Кликс.ба и раније објавио, о случају у Широком Бријегу наводно се ради о количини између 120 и 150 килограма кокаина чија је укупна вриједност између 20 и 30 милиона КМ.

Ријеч је о прекограничном криминалу који истражује СИПА, а случај је у надлежности Тужилаштва и Суда Босне и Херцеговине.

Сличну оперативну активност припадници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) и Управе за индиректно опорезивање БиХ (УИО БиХ) те Обавјештајно-сигурносне агенције БиХ (ОСА) обављали су током јануара 2023. године. Наиме, у склопу акције “Круна”, у Сарајеву је тада пронађено чак 52 килограма кокаина скривеног међу кутијама банана.

Ово није први пут да је велика количина кокаина пронађена баш у пошиљци банана. Заправо, неке од највећих свјетских запљена кокаина у последњих неколико година укључивале су наркотике сакривене у ово јужно воће.

Банане имају предност при царињењу

Овакав покушај кријумчарења дроге, у пакетима банана, није случај само у Босни и Херцеговини већ се са таквим проблемом суочавају полицајци у региону, али и осталим државама свијета.

На примјер, полиција у јужној Италији саопштила је да је средином маја заплијенила 2.700 килограма кокаина високе чистоће скривеног у два расхладна контејнера с бананама који су били испоручени из Еквадора. Такве акције имали су службеници у европским земљама, као и у Турској, Албанији, Хрватској и Црној Гори.

Прије неколико година у полицијској акцији кодног назива “Посљедњи снијег” албанска полиција заплијенила је 613 килограма кокаина вриједног чак 180 милиона евра.

Дрога је пронађена у контејнеру са бананама који је тек стигао из Колумбије. Прошле године је Полицијска управа дубровачко-неретванска запримила дојаву једног трговачког ланца у Плочама да се у пакетима банана налази дрога. По изласку на терен, полицајци су пронашли 16 пакета у којима је бруто мјерењем извагано 18,2 килограма кокаина. Слични примјери забиљежени су и у Црној Гори. Важно је напоменути да је Црна Гора једна од кључних тачака када су у питању путеви којима дрога из земаља Јужне Америке долази на Балканско полуострво и пролази кроз њега, првенствено због луке Бар.

Посљедњи случај заплијене дроге у пакетима банана у Црној Гори био је у јануару 2023. године. Око 500 килограма кокаина је заплијењено у магацину трговачке компаније “Воли”, а који је стигао у пакетима банана из луке у Еквадору. Тада је ухапшен шпедитер из Бара за којег се сумњало да је члан међународне криминалне организације.

Кокаин се често крије у контејнерима са воћем из једног разлога - оваква роба се не задржава дуго и има приоритет када је у питању пролазак царине. Један од разлога је и што се тако убрзава транспорт - људи на царинама пуштају све што је брзо кварљиво.

Кријумчари дроге јако су “маштовити” када су у питању начини шверцовања наркотика. Када се ради о мањим количинама, дрогу крију у кафи, теглама крема, пунђама и киндер јајима. Тако је, рецимо, гранична полиција на Градини (Србија) кесице са марихуаном пронашла и у паковањима кафе у зрну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана