Балдо тврди да није крив за бјекство полицији

Небојша Томашевић
Балдо тврди да није крив за бјекство полицији

БAЊAЛУКA - Емилио Балдо (45), који се налази на издржавању деветогодишње затворске казне због више разбојништава, изјавио је у бањалучком Основном суду да није крив за кривично дјело бјекство лица лишеног слободе.

Балдо је оптужен да је 2. новембра 2006. године испред зграде Окружног суда у Бањалуци покушао да побјегне судској полицији. Након што су му отворили врата "марице" којом је довезен из притвора на изрицање пресуде због разбојништава, Балдо је искочио и ударио судског полицајца у стомак. У оптужници се наводи да је успио да скине лисице са руку и отргне се другом полицајцу, те почне да бјежи. Полиција је тада пуцала у ваздух, али он се није зауставио.

Ухваћен је након што га је судски полицајац ранио у раме у улици Исаије Митровића, која се налази иза зграде Окружног суда.

Из Врховног суда Републике Српске тада је саопштено да су припадници судске полиције поступали у складу са законом и Правилником о употреби оружја.

Балдо је 2009. године осуђен на девет година затвора у бањалучком Окружном суду због почињених пет разбојништава. Са њим је тада осуђен и Дејан Плотан на пет година и шест мјесеци затвора због три разбојништва.

Балдо и Плотан су тада проглашени кривим јер су 27. марта 2005. године у Ситнешима код Српца опљачкали С. Ђ. и Љ. К., које су напали и отели им 75.000 евра, 3.000 марака, пиштољ и златни накит. Тада су их везали и напали оца од С. Ђ. У пресуди је наведено да су Балдо и Плотан 4. маја 2005. године опљачкали кућу Душана Поповића и украли 400 марака, пиштољ и три боце алкохолног пића. Тада су украли и "мерцедес" вриједан 10.000 марака.

Према наводима у пресуди, Балдо је 22. јуна 2005. године у Грабовцу код Челинца, пријетећи В. П. и њеном супругу Д. М., украо 10.500 евра, 800 марака, пиштољ, а потом и аутомобил. Проглашен је кривим и зато што је 6. маја 2005. године у Хан Колима код Бањалуке пријетећи пиштољем од власника М. Ш. украо 2.100 швајцарских франака, 500 марака, мобилни телефон, пиштољ и аутомобил "голф".

Истрага

Према незваничним информацијама, Емилио Балдо је током истраге признао да је бјежао, али је негирао да је том приликом ударио судског полицајца.

Међутим, судски полицајци и свједоци тог догађаја су рекли да је Балдо ударио једног од полицајаца ногом у стомак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана