„Баба Персида“ обећала лијечење рака и скидање магије, па троје људи преварила за 810.000 КМ

Небојша Томашевић
„Баба Персида“ обећала лијечење рака и скидање магије, па троје људи преварила за 810.000 КМ

ДОБОЈ - Зорица Дамњановић (64) из Земуна ухапшена је због сумње да је, лажно се представљајући и обећавајући да ће излијечити бројне болести и "скинути црну магију", од троје људи узела чак 809.616 марака, потврђено је „Гласу Српске“.

Према незваничним информацијама, Дамњановићева је давала огласе на телевизијама гдје се представљала као „Баба Персида“ и „Видовита Раденка“ те наводила да лијечи бројне болести и скида црну магију. За сада су откривена три случаја, али сумња се да је на овај начин преварила велики број грађана.

Највише новца је, како се сумња узела од једном мушкарца из Дервенте 2017. године. Тада је полицији у Добоју је пријављено да почнила превару „тешку“ чак 750.000 марака.

Полицији је тада мушкарац из Дервенте, а који тренутно живи у Њемачкој, рекао да га је преварила жена која се представила као „видовита Раденка“.

– Он је полицији испричао да је на телевизији „Дуга“ видио оглас у којем пише да видовита Раденка лијечи разне болести. Он је хтио да се његова супруга излијечи од карцинома дојке, те је позвао тај број. Затим је у више наварата аутобусом тој жени слао новац и златни накит, са одјевним предметима и храном, како би она надвно могла да обави обреде – каже саговорник и додаје да јој тај човјек уплатио укупно невјероватних 380.000 евра.

Једна од оштећених још 2016. године полицији пријавила да је њена кћерка пронашла оглас у којем се наводи да „баба Персида лијечи нервозу, несаницу и депресију на даљину“.

-Ступиле су у котакт са њом и више пута јој слале новац. Током разговора „баба Персида“ је тражила да продају стан. Оштећена ју је послушала и продала стан у Добоју од 62 квадрата за 50.000 марака. Преваранткиња јој је рекла купи црну торбу да у њу стави кафу, слаткише, чарапе и другу гардеробу и да паре распореди по торби, што је она и учинила- каже наш саговорник.

Трећи случај је се десио недавно у Дервенти, када је осумњичена и ухапшена.

Оштећена је пријавила полицији у Оштрој Луци да је, такође на телевизији „Дуга“, видјела оглас о скидању црне магије и ступила у контакт са том особом.  Та жена јој је рекла да у торбу спакује одјећу и да стави 13.000 марака, те да је пошаље или донесе до Дервенте, што је она и урадила.

Затим је оштећена јуче поново кренула аутобусом у Дервенту како би предала торбу преваранткињи, а у којој је била одјећа и још 3.000 марака.

– Полиција из Оштре Луке је обавијестила одмах полицију из Дервнете, гдје су пронашли осумњичену и ухапсили је – каже извор близак истрази.

Он је додао да је Дамњановићева предата у надлежност тужилаштва.

Ово је једна од највећих превара које су до сада откривене на подручју Републике Српске.

Полицијска управа Добој организовала је овим поводом ванредну конференцију за новинаре на којој је начелник Слободан Радинковић изнио детаље хапшења и превара које је починила осумњичена.

Начелник Полицијске управе Добој Слободан Радинковић рекао је на конференцији за новинаре да је држављанка Србије чији су иницијали З.Д. ухапшена јуче у Дервенти, те да је од раније позната полицији.

Он је навео да је ухапшена позната полицији од раније те да је прије неколико година, након пријава превара утврђен њен идентитет, али је цијели предмет, због њене недоступности јер јој је стално пребивалиште у Србији, прослијеђен правосудним органима Србије.

Радинковић оцјењује да је број преварених на подручју Полицијске управе Добој и већи, те позива све оштећене да се јаве најближој полицијској станици.
 

АТФ: ХРВАТСКА

Начелник ПУ Добој Слободан Радинковић каже да полиција располаже информацијама да је осумњичена 2017. године на подручју Пуле у Хрватској на исти начин преварило једну породицу за 400.000 евра.Како сазнајемо Хрватске власти сумњичe Дамњановићеву да је лажно се представљајући као особа која лијечи молитвом преварила брачни па,р хрватске држављане с пребивалиштем у Немачкој.Све је почело када су се супружници  јавили на њен оглас у новинама, у којем је навела да лијечи молитвом. Она им се лажно представила као "мајка Миленија Милановић из ријечког манастира" и искористила њихову жељу за излјечењем те им узела више од три милиона куна.У телефонским разговорима, преваранткиња је говорила да ће им дјеца умријети, а потом обећавала да ће спасити њихове животе, али да јој морају послати поклоне и новац,

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана