Антонићу година затвора и милионска казна

Невена Бунић
Антонићу година затвора и милионска казна

Сарајево - Власник лакташке фирме "Антонић трејд" Небојша Антонић из Бањалуке осуђен је у Суду БиХ на годину затвора због утаје 1,09 милиона марака пореза.

Према пресуди њему ће бити одузета противправно стечена имовинска корист од 1,08 милиона КМ, а дужан је и да плати новчану казна од 70.000 КМ.

Пресуди је претходио споразум о признању кривице са Тужилаштвом БиХ.

Антонић је проглашен кривим зато што је од јануара 2008. до јуна 2011. године као власник и директор предузећа избјегао плаћање дажбина.

- Приказивањем лажних података о чињеницама које су од утицаја на утврђивања износа обавеза, односно таквим пословањем избјегао је приказивање, обрачун, пријављивање и плаћање обавеза по основу индиректних пореза - ПДВ, у укупном износу 1,09 милиона - наводи се у пресуди.

Он је са овом правосудном институцијом крајем прошле године био закључио споразум о признању кривице за утају пореза, али га је, као што је "Глас Српске" објавио, одбио судија Суда БиХ Бранко Перић.

Перић је тада рекао да споразум не може прихватити јер Правобранилаштво БиХ треба да достави став да није настала штета за БиХ када је ријеч о неплаћеним каматама.

Антонић је са више особа ухапшен 2011. године због сумње да су годинама прије тога увозили кафу и затим правили документацију да су је извезли да би добијали поврат ПДВ-а. Извоз је заправо био фиктиван, а кафа је продавана на тржишту БиХ. Ова акција, кодног назива "Кафа", једна од највећих акција на територији БиХ, изведена је у августу 2011. године.

Антонић је познат и по томе што је био власник 55 одсто акција у бањалучкој Фабрици дувана, које је продао "Булгартабаку" за око 4,5 милиона КМ.

Оптужен трговац

Тужилаштво БиХ подигао је оптужницу против Дарка Боројевића (54) из Градишке због сумње да је утајио 22.777 КМ.

- Оптужени се терети да је у априлу 2015. године нелегално зарадио новац пружањем лажних података о својим стеченим опорезивим приходима у Мини-маркету "Боројевић 1", чији је био власник. Робу у залихама је задржао и послије престанака рада продавнице, те поднио Пореској управи БиХ мјесечну ПДВ пријаву у којој није обрачунао и приказао излазни ПДВ од 22.777 КМ - навели су у Тужилаштву БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана