Аљоша Борковић ухапшен у Хрватској

АТВ
Аљоша Борковић ухапшен у Хрватској

Аљоша Борковић, хакер из Бањалуке, ухапшен је на Граничном прелазу Гуња на основу међународне потјернице коју је за њим расписао Основни суд у Бањалуци, сазнаје АТВ.

Борковић је 4. јуна ухапсила хрватска полиција и рјешењем Жупанијског суда у Вуковару одређен му је екстрадициони притвор.

Потјерница за Борковићем расписана је 15. маја ове године ради кривичног гоњења.

Њему су на терет стављена кривична дјела изнуде, уношење компјутерских вируса, компјутерска превара, неовлаштен приступ заштићеном компјутеру, компјутерској мрежи, телекомуникационој мрежи и електронској обради података и уцјене.

Против Борковића МУП Републике Српске је раније подносио више пријава због уцјене у којој је тражио 500.000 евра да не објави експлицитни снимак до којег је дошао неовлаштеним приступом заштићеном компјутеру.

У јулу прошле године је пријављен тужилаштву за сајбер напад у којем је од адвоката Васвије Видовић украо податке о разним предметима и у њено име слао лажне поруке бројним људима, а затим покушао да изнуди новац. Осумњичен је за неовлаштен приступ рачунарима фирме ТРБ (Технички ремонт Братунац).

У два наврата је пријављиван због сумње да је упадом у рачунаре покушао да изнуди новац од хрватске фирме ”Петрохемија”. Осумњичен је и за прибављаље лажну службене легитимације Владе Републике Српске, као и службене легитимације Синдиката полиције и полицијских старјешина Републике Србије са службеном значком, које је употребио као праве.

У октобру прошле године пријављен је да је покушао да изнуди 150.000 евра од ”Клинике Костић” из Бањалуке. И тада се наводило да је Борковић хаковао рачунарски систем ”Клинике Костић”, да би потом тражио да му се у крипто валути ”Биткоин” исплати 150.000 евра како би им откључао систем, те да не објави снимљени садржај.

Борковић се нашао под истрагом МУП-а Српске и због сумње да је у априлу 2022. године помагао у бјекству Јовану Јошилу, коме се спремало хапшење у наставку акције ”Сториџ” што је избјегао управо уз помоћ Борковића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана