Детаљи акције "Маглић": "Бизнис" чувара и робијаша цвјетао 10 година

Јелена Станић
Детаљи акције "Маглић": "Бизнис" чувара и робијаша цвјетао 10 година

БАЊАЛУКА - У акцији "Маглић" која је спроведена данас широм Републике Српске ухапшено је 12 особа, међу којима је и замјеник помоћника директора Казнено-поправног завода (КПЗ) Фоча Сретен Матовић, потврђено је "Гласу Српске".

Претресено је 28 локација у Бањалуци, Приједору, Градишци, Добоју, Фочи, Источном Сарајеву и Требињу. Из Министарства унутрашњих послова Српске саопштили су да их сумњиче да су ова кривична дјела починили од 2010. до 2020. године тако што су затвореницима у КПЗ Фоча омогућили разне незаконите погодности.

- Пронађена је документација која доказује постојање ових кривичних дјела, већа количина новца, оружје, муниција, минско-експлозивна средства и други предмети који се могу довести у везу са овим кривичним дјелима - поручили су из МУП-а.

У акцији су учествовали службеници надлежних полицијских управа, Специјалне антитерористичке јединице и припадници Жандармерије МУП-а Српске.

Помоћник министра правде РС Перо Дуњић рекао је "Гласу Српске" да је ухапшено седам припадника Службе обезбјеђења КПЗ Фоча те два бивша радника ове установе.

- Уколико кривица ухапшених буде доказана, надамо се да ће добити најстроже казне. Желимо да у сарадњи са МУП-ом обезбиједимо ред, сигурност и дисциплину у казнено-поправним заводима - казао је Дуњић. 

Извор "Гласа Српске" је казао да је новац пронађен код затвореника.

- Ухапшени су за новац затвореницима обећавали да ће им помоћи да буду покренути нови поступци да би добили мање казне. Такође, обећавали су им да ће их пребацити у друге затворе - казао је овај извор.

Додао је да су им за паре у затвор уносили телефоне, па чак и дрогу. Незванично сазнајемо да је одузето око 40.000 КМ које потичу из кривичних дјела.

- Ово је опсежна истрага. Додатни притисак је на полицији, јер се ради о њиховим колегама, који би требало да се боре против криминала, а не да учествују у њему - казао је овај извор.

Тужилаштво

Портпарол Окружног тужилаштва Требиње Срђан Вукановић казао је да су претреси извршени под надзором овог тужилаштва и по наредбама Основног суда у Фочи.

- Више информација моћи ћемо саопштити након завршених активности на терену - казао је Вукановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана