Акција "АТМ": Предложене мјере банкару, седморка пуштена да се брани са слободе

Н.Т.
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО – Тужилаштво БиХ предложило је одређивање мјера забране за једног осумњиченог који је ухапшен у акцији "АТМ" због сумње да је учестовао у прању новца незаконито зарађеног у Словенији.

Како је саопштено из тужилаштва, осумњичени је радник једне пословне банке, а мјере које за њега траже предвиђају забрану напуштања боравишта,  састајања са одређеним особама и забрану комуникације се свједоцима и осумњиченима у предмету.

Током ове акције јуче је ухапшено укупно осам особа, а како је саопштено из тужилаштва за седморку која је пуштена након саслушања нису предлагане мјере притвора или забране, јер су проведеним истражним радњама и претресима, прикупљени докази и задокументовано почињење кривичних дјела. 

Они тако, сматра тужилаштво,  не могу наштетити даљем току и окончању истраге.

- Тужилаштво БиХ у овом предмету остварило је значајну сурадњу са партнерским институцијама Словеније, са којима је дјеловало у заједничком истражном тиму (ЈИТ) уз потпору асоцијације ЕУРОЈУСТ-саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Акција "АТМ"  је спроведена на подручју Зенице и Сарајева гдје претресено 14 локација  и заплијењена  пословна и банковна  документација и рачунари.

Како је саопштено из СИПА истрага је показала да је од октобра 2016. до фебруара ове године у БиХ "опрано" више од  7, 4 милиона КМ стечених  кривичним дјелима у Словенији.

Истакли су да су у оквиру акције провјерени  рачуни и сефовови осумњичених те је привремено обустављена трансакција од 69.024  КМ.

Више осумњичених ухапшено је у Словенији гдје акцијом било обухваћено више од 50 особа и обављено  70 претреса. 

Особе обухваћени акцијом дјеловали су као организована група која је нелегално зарађенова у Словенији пребацивала у БиХ гдје пран кроз разне фиктивне послове у грађевинарству и банкарске трансакције те је поново враћен у земљу поријекла у легалне токове. 

У Тужилаштва БиХ је потврђено да се у овом случају истражују велики трансфери новаце из Словеније у БиХ.

-  Новац је пребациван за наводно  фиктивно реализоване послове у области грађевинарства, као и друге. Након тога  је поново трансферисан у  Словенију од стране више особа БиХ, те на тај начин стављан у легалне  токове - саопштено је раније из тужилаштава.

Према писањима словеначких медија међу ухапшенима у тој земљи су наводно један од најбогатијих Словенаца и власник "Актива групе" Михаел Стрмљан, те бивши власник Фудбалског клуба "Олимпија" Милан Мандарић.

Он је наводе о умијешаности у прање новца демантовао.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана