Адвокати специјалаца пишу приговоре, Тужилаштво без жалбе

nezavisne.com
Адвокати специјалаца пишу приговоре, Тужилаштво без жалбе

Бањалука - Тачку Окружног суда у Бањалуци на крају пресуде за "пљачку вијека" адвокати претварају у зарез, јер ће се већ за који дан жалити на одлуку, којом су њихови клијенти осуђени на укупно 40 година робије.

Док одбрана пише замјерке на пресуду првостепеног суда, Републичко јавно тужилаштво, како је потврђено "Независним", уопште неће слати жалбу вишој инстанци.

У сваком случају, на Врховном суду РС још једном ће се наћи предмет којим су обухваћени некадашњи специјалци Владан Малић (35), Александар Поповић (32) и Горан Параш (30), те цивил Олег Банда (33), који им је, по пресуди, био саучесник у крађи 617.000 КМ, изведеној на аутопуту Бањалука - Градишка.

"Жалићу се. Жалба ће се односити на повредбе одредаба кривичног поступка, неједнако третирање странака у поступку и цијењење изјава свједока", рекла је за "Независне" Александра Метлић, адвокат Поповића.

Да ће и она писати жалбу, потврдила нам је и Јасминка Јовишевић, адвокат преостале тројице.

"Пресуду још нисам прочитала, али жалба ће бити предата вјероватно наредни понедјељак", наводи Јовишевићева, која с колегиницом Јадранком Ивановић брани Малића, Параша и Банду.

За пљачку изведену на аутопуту Бањалука - Градишка у септембру 2015. године, Малић, Поповић и Параш осуђени су на по 10 и по година, док су Банди одрезане двије године мање. У питању су јединствене казне, јер су сви осуђени на по годину и шест мјесеци за недозвољено оружје кориштено током пљачке, док је за разбојништво Банда добио седам и по година, а преостала тројица по двије године више. Суд им је продужио притвор, који може трајати максимално девет мјесеци, а наредио им је и да солидарно врате 543.204 марке, колико су, по пресуди, узели током разбојништва. У ту своту биће им урачунати мањи износи који су им раније одузети. У обновљеном поступку су, вриједи напоменути, четворици оптужених изречене за по пола године блаже казне од оних на које су раније осуђени у истом суду.

Судски процес за "пљачку вијека", како је названа, поновљен је пошто је Врховни суд РС укинуо ранију пресуду. Пљачка је, присјетимо се, изведена усред дана, када су бандити запуцали из оружја на аутопуту, којим су се кретала и друга возила. Нападнута је колона која је новац из бањалучке УниЦредит банке возила у Загреб.

Током пљачке дошло је до пуцњаве, а повријеђен је и радник "Сецтор сецуритyја" Ђурађ Бајић након што су хици пробили вјетробранско блиндирано стакло на возилу.

Раније је Данијел Кузмић (32), бивши радник Агенције "Сецтор сецуритy", осуђен на три године, а бивши специјалци Горан Јањуз (27) и Жељко Инђић (29) на по шест мјесеци затвора за ово разбојништво, пошто су признали кривицу.

Кривицу су, у децембру 2016. године, признали и Малић, Параш, Поповић и Банда, те пристали да буду осуђени на укупно 25 година робије, али им није угођено.

Наиме, Судско вијеће одбацило је споразум по којем је Малић требало да буде осуђен на осам, Параш и Поповић на по шест, а Банда на пет година затвора.

Банда се поново недавно нагодио с Тужилаштвом и пристао на шест година затора, али му је и тај споразум о признању кривице пропао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана