Источна Илиџа: Старица се угушила у соби

Жељка Домазет
Источна Илиџа: Старица се угушила у соби

Источна Илиџа - Милка Бањанин (64) је погинула, а Перса Шкипина (82) повријеђена у пожару који је избио у Дому за старија лица у Источној Илиџи код Источног Сарајева.

Пожар је избио у суботу увече око 23 часа у соби у којој су биле старице, а према незваничним информацијама, највјероватније је изазван неугашеном цигаретом.

Ватру су угасили радници обезбјеђења у Дому, који су и указали први помоћ повријеђеној Шкипини. Убрзо су стигли и припадници Ватрогасне бригаде, али нису имали потребе било шта да раде јер је пожар био угашен.

Извор близак истрази је рекао да су инспектори полиције у соби у којој су биле смјештене настрадале старице пронашли упаљач. На кревету на којем је била преминула старица изгорјело је око 60 центиметара постељине, душек и јастук.

Тијело преминуле је пронађено у "боксерском положају", са рукама на прсима. Претпоставља се да се она највјероватније угушила од дима. Извор близак истрази је рекао да је старица задобила и опекотине у горњем дијелу тијела, док је доњи дио остао нетакнут.

Директор Дома за стара лица Љубица Берибак, видно узбуђена, казала је да се никада до сада овако нешто није десило у овој установи, истакавши да је о томе обавијестила дежурна сестра.

- Позвала ме и рекла да има проблема у Дому и да треба да дођем. Када сам стигла у Дом, дежурно особље ми је рекло да се нешто прије 23 часа упалио алармни систем који постоји у Дому. У задњем дијелу Дома у приземљу, у соби број 14, дошло је до пожара. Сестра је одмах звала Хитну помоћ Дома здравља и ватрогасну службу. Одмах је реаговао човјек задужен за противпожарну заштиту и када сам дошла, пожар је био угашен. Хитна служба је одвезла повријеђену баку у болницу "Касиндо" - казала је Берибак.

Портпарол Центра јавне безбједности Данка Тешић рекла је да је полиција Источно Ново Сарајево обавијештена у суботу око 23.40 часова да је у Дому стараца у Источној Илиџи дошло до пожара у једној од соба и да је једна особа преминула, а друга повријеђена.

- Старице су биле смјештене у истој соби. Обављен је увиђај и изузети су трагови и докази који ће бити послати на вјештачење, тако да ће се тачно знати узрок пожара. Наређена је и обдукција тијела старице. Постоје индиције да је пожар избио у близини тијела, односно главе страдале - казала је Тешићева.

Љубица Берибак је рекла да је радник Миланко Пандуревић угасио пожар, те да су захваљујући реакцијама Тање Марковић и Биљане Мичић, које су биле дежурне, спријечене веће посљедице и смрт друге старице.

Берибак је казала да је у Дому смјештено 135 корисника и да никаквих сличних ситуација у историји овог Дома до сада није било.

Старци које смо затекли јуче испред Дома стараца били су видно потресени. Једна старица је казала да је видјела током ноћи да су из објекта изнијели једну старицу у колицима.

- Не знам ко је у питању, нити знам шта је узрок пожара. Видјела сам само у мраку да се нешто дешава. Цијелу ноћ нисам спавала - рекла је старица.

Милка Бањанин, која је погинула у пожару, од породице нема никога осим брата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана