Istočna Ilidža: Starica se ugušila u sobi

Željka Domazet
Istočna Ilidža: Starica se ugušila u sobi

Istočna Ilidža - Milka Banjanin (64) je poginula, a Persa Škipina (82) povrijeđena u požaru koji je izbio u Domu za starija lica u Istočnoj Ilidži kod Istočnog Sarajeva.

Požar je izbio u subotu uveče oko 23 časa u sobi u kojoj su bile starice, a prema nezvaničnim informacijama, najvjerovatnije je izazvan neugašenom cigaretom.

Vatru su ugasili radnici obezbjeđenja u Domu, koji su i ukazali prvi pomoć povrijeđenoj Škipini. Ubrzo su stigli i pripadnici Vatrogasne brigade, ali nisu imali potrebe bilo šta da rade jer je požar bio ugašen.

Izvor blizak istrazi je rekao da su inspektori policije u sobi u kojoj su bile smještene nastradale starice pronašli upaljač. Na krevetu na kojem je bila preminula starica izgorjelo je oko 60 centimetara posteljine, dušek i jastuk.

Tijelo preminule je pronađeno u "bokserskom položaju", sa rukama na prsima. Pretpostavlja se da se ona najvjerovatnije ugušila od dima. Izvor blizak istrazi je rekao da je starica zadobila i opekotine u gornjem dijelu tijela, dok je donji dio ostao netaknut.

Direktor Doma za stara lica Ljubica Beribak, vidno uzbuđena, kazala je da se nikada do sada ovako nešto nije desilo u ovoj ustanovi, istakavši da je o tome obavijestila dežurna sestra.

- Pozvala me i rekla da ima problema u Domu i da treba da dođem. Kada sam stigla u Dom, dežurno osoblje mi je reklo da se nešto prije 23 časa upalio alarmni sistem koji postoji u Domu. U zadnjem dijelu Doma u prizemlju, u sobi broj 14, došlo je do požara. Sestra je odmah zvala Hitnu pomoć Doma zdravlja i vatrogasnu službu. Odmah je reagovao čovjek zadužen za protivpožarnu zaštitu i kada sam došla, požar je bio ugašen. Hitna služba je odvezla povrijeđenu baku u bolnicu "Kasindo" - kazala je Beribak.

Portparol Centra javne bezbjednosti Danka Tešić rekla je da je policija Istočno Novo Sarajevo obaviještena u subotu oko 23.40 časova da je u Domu staraca u Istočnoj Ilidži došlo do požara u jednoj od soba i da je jedna osoba preminula, a druga povrijeđena.

- Starice su bile smještene u istoj sobi. Obavljen je uviđaj i izuzeti su tragovi i dokazi koji će biti poslati na vještačenje, tako da će se tačno znati uzrok požara. Naređena je i obdukcija tijela starice. Postoje indicije da je požar izbio u blizini tijela, odnosno glave stradale - kazala je Tešićeva.

Ljubica Beribak je rekla da je radnik Milanko Pandurević ugasio požar, te da su zahvaljujući reakcijama Tanje Marković i Biljane Mičić, koje su bile dežurne, spriječene veće posljedice i smrt druge starice.

Beribak je kazala da je u Domu smješteno 135 korisnika i da nikakvih sličnih situacija u istoriji ovog Doma do sada nije bilo.

Starci koje smo zatekli juče ispred Doma staraca bili su vidno potreseni. Jedna starica je kazala da je vidjela tokom noći da su iz objekta iznijeli jednu staricu u kolicima.

- Ne znam ko je u pitanju, niti znam šta je uzrok požara. Vidjela sam samo u mraku da se nešto dešava. Cijelu noć nisam spavala - rekla je starica.

Milka Banjanin, koja je poginula u požaru, od porodice nema nikoga osim brata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana