Зворник: Евидентирано 556 илегалних миграната за девет мјесеци

Срна
Зворник: Евидентирано 556 илегалних миграната за девет мјесеци

ЗВОРНИК - На подручју у надлежности Полицијске управе Зворник током протеклих девет мјесеци пронађено је и евидентирано 556 илегалних миграната, што је за 165 миграната више у односу на исти период прошле године, рекао је данас инспектор у Сектору полиције ове управе Бојан Мирковић.

Мирковић је на конференцији за новинаре појаснио да је евидентирано 546 мушкараца миграната, те 11 жена. 


Он је додао да је просјечна старост миграната између 25 и 35 година и нагласио да су 33 мигранта били малољетни мушкарци, те шесторо дјеце млађе од шест година, а била је и једна дјевојчица млађа од седам година.

Мирковић је рекао да у протеклих девет мјесеци мигранти нису починили ниједно кривично дјело, док је евидентирано једно кривично дјело кријумчарења миграната.

Говорећи о безбједности у саобраћају, Мирковић је навео да је на подручју ове управе током протеклих девет мјесеци евидентирано 385 саобраћајних незгода, што је мање за 12 у односу на исти период лани.

“Од укупно 385 саобраћајних незгоде, стотину је било са повријеђеним лицима, од којих су четири са погинулим, 17 са тешко повријеђеним и 79 са лакше повријеђеним, а остале са материјалном штетом”, рекао је Мирковић.

Он је рекао да је у овом периоду контролисано 12.850 возила и возача и евидентиран 11.781 прекршај, због чега је издато 11.550 прекршајних налога и поднесено 108 захтјева за покретање прекршајног поступка.

Према његовим ријечима, из саобраћаја су искључена 223 возила и 850 возача, што је мање за 33 одсто у односу на исти период прошле године.

“Због вожње под дејством алкохола искључено је 575 возача, или мање за 42 одсто, док је 11 возача искључено из саобраћаја због вожње под утицајем наркотика или мање за 54 одсто у односу на исти период прошле године”, истакао је Мирковић.

Он је додао да је искључено и 79 возача који су одбили да се подвргну тестирању на дроге, што је више за 44 одсто у односу на исти период лани.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Младен Савић рекао је да је од јануара до септембра на подручју Полицијске управе Зворник евидентирано 460 кривичних дјела, што је мање за пет одсто у односу на исти период прошле године.

Савић је навео да су међу евидентираним 394 кривична дјела из области општег криминалитета, по 29 из области злоупотребе опојних дрога и привредног криминалитета и осам против безбједности јавног саобраћаја.

“Због извршења ових кривичних дјела надлежним тужилаштвима поднесено је 414 извјештаја против 429 лица, међу којима је био 131 повратник у вршењу кривичних дјела и осам малољетника”, додао је Савић.

Он је нагласио да је овим кривичним дјелима из области општег криминалитета причињена материјална штета од 366.603 КМ.

Савић је навео да је у протеклих девет мјесеци у области привредног криминалитета откривено 29 кривичних дјела, што је исти број као и у истом периоду лани.

Он је рекао да је због извршења ових кривичних дјела надлежним тужилаштвима поднесено 26 извјештаја против 29 лица, међу којима је било пет повратника у чињењу кривичних дјела.

“Овим кривичним дјелима причињена је материјална штета од 889.000 КМ, колико износи и висина стечене противправне имовинске користи”, навео је Савић.

Истичући да су у области злоупотребе опојних дрога откривена 29 кривична дјела, што је за 20,8 одсто више, Савић је рекао да је било 13 кривичних дјела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога и 16 кривичних дјела омогућавање уживања опојних дрога.

“Због извршења ових кривичних дјела надлежним тужилаштвима поднесена су 24 извјештаја против 27 лица, од којих је шест повратника у вршењу ових кривичних дјела”, рекао је Савић.

Начелник Полицијске управе Зворник Александар Васиљевић оцијенио је да је на основу предочених података стање безбједности на овом подручју задовољавајуће, с обзиром на то да је смањен број кривичних дјела, док је истовремено повећана њихова расвијетљеност.

Он је додао да је број нарушавања јавног реда и мира нешто већи у односу на исти период лани због тога што су санкционисана лица која нису поштовала превентивне мјере и закључке који су се односили на контролу с циљем сузбијања ширења епидемије вируса корона.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана