Врховни суд трећи пут разматра случај пљачке на ауто-путу: Одбрана тражи слободу за специјалце, тужилаштво потврду казне

Н.Т.
Врховни суд трећи пут разматра случај пљачке на ауто-путу: Одбрана тражи слободу за специјалце, тужилаштво потврду казне

БАЊАЛУКА - Бивши специјалци Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске Владан Малић, Горан Параш и Александар Поповић, те њихов саучесник Олег Банда, који су због пљачке осуђени на укупно 40 година затвора, данас су се трећи пут нашли пред вијећем Врховног суда РС од кога је њихова одбрана затражила ослобађајућу пресуду.

Осим тога, браниоци оптужених траже да овој четворци буде укинут притвор и то ако је могуће већ данас.

С друге стране републички тужилац Живана Бајић тврди да су наводи одбране неосновани, те тражи од вијећа Врховног суда РС да их одбаци и потврди првостепену пресуду.

У Врховном суду РС су нам казали да ће одлука у овом прдмету бити донесена накнадно.

Бивши специјалци Малић,  Параш  и Поповић  осуђени су на по десет и по година затвора,  док је њихов саучесник Олег Банда добио осам и по година. Пресудом су обавезани да солидарно врате 543.204 марака, односно дио украденог новца за који није утврђено гдје се налази, те да плате судске трошкове. То трећа пресуда којом су осуђени за ову пљачку, јер је Врховни суд Републике Српске раније “оборио” двије изречене пресуде.

Данашње рочиште у Врховном суду РС одржано је под посебним мјерама, због ситуације у вези са вирусом корона, а  јавност је могла само да га прати тонски у изолованој соби.

Малићев бранилац, адвокат Јадранка Ивановић  је оцијенила да се и трећи пут „ништа ново није промијенило“ и да вијеће није урадило ништа  што је тражио Врховни суд РС.

-Не кажем да не постоји неко образложење, али оно не испуњава ни минимум услова. Ова најновија пресуда ће бити узор судске праксе и показатељ судовима како ће се понашати убудуће - казала је Ивановићева.

Посебно се осврнула на „суђење у неразумном року“, тврдећи да се процес од четири године и неколико мјесеци, не може сматрати „разумним“. Такође, коментарисала је и притворске разлоге за задржавање оптужених у притвору, те навела да данас „више нико и не спомиње и не приказује“ детаље из овог кривичног дјела.

- Они не смију трпити мјеру притвора због суђења које није у разумном року. Молим вас да преиспитате притворске разлоге и пустите их, још колико данас - додала је Ивановићева.

Бранилац Александра Поповића, адвокат Александра Метлић, такође је затражила његово пуштање из притвора.

-Прошло је доста времена да би јавност била заинтересована. Познато је да  протеком времена и сензибилност јавности опада  - додала је.

Она је од вијећа Врховног суда РС затражила да преиначи првостепену пресуду и ослободи Поповића.

Малић, Параш, Поповић и Банда осуђени су јер су 22. септембра 2015. године напали колону возила агенције "Сектор Секјурити", која је у Загреб превозила новац Уникредит банке. Према пресуди, колону су пресрели "аудијем А6" на аутопуту Бањалука - Градишка у мјесту Церовљани и зауставили је. Пуцајући из аутоматских пушака и  пријетећи  ручним ракетним бацачем "зоља" натјерали су  раднике обезбјеђења да отворе товарни простор блиндираног комбија из кога су украли 616.548 КМ. Том приликом лакше је рањен  радник “Сектора” Ђурађ Бајић.  Пљачкаши су након разбојништва побјегли на планину Козару гдје су закопали оружје и новац и гдје су се скривали.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана