Власнику фирме из Зворника десет мјесеци затвора због утаје пореза

Срна
Власнику фирме из Зворника десет мјесеци затвора због утаје пореза

САРАЈЕВО- Суд БиХ прогласио је кривим Витомира Томића за продужено кривично дјело пореска утаја или превара и одредио му 10 мјесеци затвора, док је фирми „Промекс ТВ“ из Зворника изрекао казну од 5.000 КМ, коју ће морати да плати у року од три мјесеца од дана правоснажности пресуде.

У случају да новчана казна не буде уплаћена у наведеном року, без одгађања ће бити спроведен поступак принудне наплате, саопштено је данас из Суда БиХ.

Према јучерашњој пресуди, од правног лица „Промекс ТВ“ биће одузета имовинска корист прибављена кривичним дјелом 89.358,90 КМ, која је сразмјерна висини утајеног пореза. Ово правно лице дужно је да тај износ плати на рачун буџета БиХ у року од шест мјесеци од дана правоснажности пресуде, под пријетњом принудне наплате.

-Оптужени Томић крив је што од 2010. до 2012. године у својству оснивача и лица овлаштеног за заступање без ограничења правног лица предузећа за производњу, промет и услуге „Промекс ТВ“ није евидентирао кроз пословне књиге правног лица, нити је путем поднесених пријава Управи за индиректно опорезивање БиХ пријавио опорезиви промет станова са ПДВ-ом у укупном износу од 615.000,11 КМ - наведено је у саопштењу.

У саопштењу је наведено да Томић на наведени износ није обрачунао и пријавио ПДВ од 89.358,90 КМ, за колико је оштећен и буџет БиХ.

-Правно лице „Промекс ТВ“ одговорно је што је располагало противправно оствареном имовинском користи од 89.358,90 КМ коју је у име, за рачун и у корист исте остварио оптужени Томић у својству оснивача и лица овлаштеног за заступање правног лица без ограничења -, наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана