Тужилаштво тражи оштрију казну за Марка Чолића због покушаја убиства новинара

Н.Т.
Тужилаштво тражи оштрију казну за Марка Чолића због покушаја убиства новинара

БАЊАЛУКА - Републички тужилац Бранко Митровић затражио је од вијећа Врховног суда Републике Српске да оштрије казни боксера Марка Чолића (32) из Бањалуке, који је осуђен на четири године затвора због покушаја убиства новинара Телевизије БН и портала „Герила.инфо“ Владимира Ковачевића (37), док бранилац осуђеног адвокат Гордан Јовишевић тражи ослобађајућу пресуду или ново суђење.

- Суд је изрекао казну испод законског минимума, а није довољно образложио разлоге за то. Сматрамо да је за тако  малу казну неопходно да постоји низ посебно олакшавајућих околности што у овом случају није тако. Првостепени суд је оваквом казном прекшио закон - рекао је тужилац Митровић. Истакао је да тражи да Чолићу буде изречена затворска казна у дужем трајању.

Бранилац оптуженог, адвокат Јовишевић, казао је да није доказано да је његов клијент починио кривично дјело те да је пресуда донесена и на незаконитим доказима.

- Оптужени је проживио пакао и морао је да раније оде на издржавање казне јер није могао да трпи притвор. Тражим да се пресуда Окружног суда у Бањалуци преиначи и Чолић ослободи или да се предмет врати на ново суђење. Ако суд укине пресуду и врати на ново суђење предлажем да прекине издржавање затворске казне оптуженом - казао је Јовишевић.

Истакао је да су у овом случају током суђења и истраге почињене бројне повреде одредаба Закона о кривичном поступку.

- Члан сдуског вијећа Олга Пантић није могла да учествује у суђењу јер је учестовала у доношењу рјешења о продужењу притвора. Сумњиво је како је спорна телескопска палица, с којом је наводно почињен злочин пронађена. Приликом увиђаја након што се догађај десио 26. јула 2018. године она није нађена. Тек  сутрадан неко је позвао радника фирме за чишћење који ју је нашао. Питамо се како се она нашла на том мјесту - казао је Јовишевић.

Додао је да си ДНК анализа и прикупљање трагова урађени незаконито и да је изрека пресуде неразумљива.

Чолић је осуђен на основу оптужби да је 26. августа 2018 године, заједно са Недељком Дукићем (28) из Кнежева, покушао да убије новинара Ковачевића. Према пресуди они су га брутално претукли телескопским палицама  по глави и тијелу испред његове зграде у бањалучком насељу Обилићево. Дукић је након тог злочина побјегао, а полицији се предао у новембру прошле године и налази се у притвору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана