Троје ухапшених у наставку акција "Сториџ" и "Транспортер": Учествовали у шверцу дроге, повезани са Башићевим убиством?

Небојша Томашевић
Foto: Дражан Оскар Поздеровић

БАЊАЛУКА - Јеленко Кнежевић из Бањалуке, те Билећани Александар Ивковић и Мирјана Вујовић, ухапшени су јуче у оквиру наставка акција "Сториџ" и "Транспортер" због сумње да су се бавили шверцом наркотика, али и због повезаности са наручиоцима и починиоцима тешког убиства начелника крим-полиције у Приједору Раденка Башића, потврђено је "Гласу Српске".

Ухапшене повезују и са учествовањем у нарученом убиству почињеном у Бањалуци. Према непотврђеним информацијама, ради се наводно о наручивању убиства Славише Ћулума, за које се суди Синиши Шакићу.

Кнежевић је, како сазнајемо, ухапшен у кафићу "Емпорио" у близини зграде Врховног суда Републике Српске. Према неким информацијама, њега сумњиче да припада групи на чијем је челу, како се сумња, био Бојан Цвијетић, иначе некадашњи савјетник бившег министра безбједности БиХ Драгана Мектића, а која је разбијена раније управо у акцији "Транспортер". 

Полицијска акција није била завршена до закључења овог броја "Гласа Српске".

Како сазнајемо, полиција је трагала и за још једном особом која је обухваћена акцијом. Ивковић и Вујовићева наводно се повезују са Далибором Раилићем из Приједора, који је осумњичен да је наручио Башићево убиство.

Из МУП-а Српске потврдили су да су припадници Управе за организовани и тешки криминалитет у наставку акција "Сториџ" и "Транспортер" ухапсили три лица због сумње да су припадници организованих криминалних група, а да су уплетени у организовани криминал, односно шверц дроге.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач потврдио је да се ухапшени доводе у везу са организованим криминалом, шверцом дрога.

- Та лица су углавном увезана кроз многе ствари, као што су трговина наркотицима и извршење тежих кривичних дјела, попут убистава, али не могу давати више информација - истакао је Лукач.

Из Тужилаштва БиХ, по чијем налогу је спроведена акција, наводе да се ради о осумњиченима за више тешких кривичних дјела.

- На терет им се ставља неовлаштен промет већих количина опојне дроге кокаин, укључујући и учествовање у нарученом убиству једне особе, које је реализовано на подручју Бањалуке, а извршено је на начин организованих егзекуција између припадника група организованог криминала. Такође, осумњичени се могу довести у везу и са наручиоцима и починиоцима тешког убиства Раденка Башића - саопштило је Тужилаштво БиХ. 

Додају да ће осумњичени бити предати поступајућем тужиоцу, који ће их испитати и донијети одлуку о даљим активностима. 

Акција "Транспортер" покренута је у јесен 2021. када је ухапшено 11 особа због сумње да су се као организована криминална група бавили међународним кријумчарењем марихуане и кокаина, када је и заплијењено 300 килограма дроге. 

ПРЕТРЕСИ

Током акције у Бањалуци претресено је неколико кућа и станова у насељима Обилићево, Лауш и Врбања. Полиција је у Обилићеву, у улици Јасеновачких логораша, претресла више станова у згради у близини Угоститељске школе. 

Из гараже те зграде одузета су два мотоцикла. Претресе је надгледао и начелник Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а РС Младен Марић. 

Станари су испричали да су претреси трајали неколико часова и да су полицајци ишли од стана до стана, а један од њих са зграде се спуштао ужетом.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана