Troje uhapšenih u nastavku akcija "Storidž" i "Transporter": Učestvovali u švercu droge, povezani sa Bašićevim ubistvom?

Nebojša Tomašević
Foto: Dražan Oskar Pozderović

BANjALUKA - Jelenko Knežević iz Banjaluke, te Bilećani Aleksandar Ivković i Mirjana Vujović, uhapšeni su juče u okviru nastavka akcija "Storidž" i "Transporter" zbog sumnje da su se bavili švercom narkotika, ali i zbog povezanosti sa naručiocima i počiniocima teškog ubistva načelnika krim-policije u Prijedoru Radenka Bašića, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Uhapšene povezuju i sa učestvovanjem u naručenom ubistvu počinjenom u Banjaluci. Prema nepotvrđenim informacijama, radi se navodno o naručivanju ubistva Slaviše Ćuluma, za koje se sudi Siniši Šakiću.

Knežević je, kako saznajemo, uhapšen u kafiću "Emporio" u blizini zgrade Vrhovnog suda Republike Srpske. Prema nekim informacijama, njega sumnjiče da pripada grupi na čijem je čelu, kako se sumnja, bio Bojan Cvijetić, inače nekadašnji savjetnik bivšeg ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, a koja je razbijena ranije upravo u akciji "Transporter". 

Policijska akcija nije bila završena do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske".

Kako saznajemo, policija je tragala i za još jednom osobom koja je obuhvaćena akcijom. Ivković i Vujovićeva navodno se povezuju sa Daliborom Railićem iz Prijedora, koji je osumnjičen da je naručio Bašićevo ubistvo.

Iz MUP-a Srpske potvrdili su da su pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet u nastavku akcija "Storidž" i "Transporter" uhapsili tri lica zbog sumnje da su pripadnici organizovanih kriminalnih grupa, a da su upleteni u organizovani kriminal, odnosno šverc droge.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač potvrdio je da se uhapšeni dovode u vezu sa organizovanim kriminalom, švercom droga.

- Ta lica su uglavnom uvezana kroz mnoge stvari, kao što su trgovina narkoticima i izvršenje težih krivičnih djela, poput ubistava, ali ne mogu davati više informacija - istakao je Lukač.

Iz Tužilaštva BiH, po čijem nalogu je sprovedena akcija, navode da se radi o osumnjičenima za više teških krivičnih djela.

- Na teret im se stavlja neovlašten promet većih količina opojne droge kokain, uključujući i učestvovanje u naručenom ubistvu jedne osobe, koje je realizovano na području Banjaluke, a izvršeno je na način organizovanih egzekucija između pripadnika grupa organizovanog kriminala. Takođe, osumnjičeni se mogu dovesti u vezu i sa naručiocima i počiniocima teškog ubistva Radenka Bašića - saopštilo je Tužilaštvo BiH. 

Dodaju da će osumnjičeni biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i donijeti odluku o daljim aktivnostima. 

Akcija "Transporter" pokrenuta je u jesen 2021. kada je uhapšeno 11 osoba zbog sumnje da su se kao organizovana kriminalna grupa bavili međunarodnim krijumčarenjem marihuane i kokaina, kada je i zaplijenjeno 300 kilograma droge. 

PRETRESI

Tokom akcije u Banjaluci pretreseno je nekoliko kuća i stanova u naseljima Obilićevo, Lauš i Vrbanja. Policija je u Obilićevu, u ulici Jasenovačkih logoraša, pretresla više stanova u zgradi u blizini Ugostiteljske škole. 

Iz garaže te zgrade oduzeta su dva motocikla. Pretrese je nadgledao i načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS Mladen Marić. 

Stanari su ispričali da su pretresi trajali nekoliko časova i da su policajci išli od stana do stana, a jedan od njih sa zgrade se spuštao užetom.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana