Суђење Синиши Шакићу за убиство Славише Ћулума: Видео снимци показали грешке тужиоца?

Небојша Томашевић
Суђење Синиши Шакићу за убиство Славише Ћулума: Видео снимци показали грешке тужиоца?

БАЊАЛУКА - Приказивање видео снимака проласка мотоцикла на којем су, како тврди тужилаштво, оптужени Синиша Шакић и непозната особа снимљени прије и након убиства Славише Ћулума, праћено је техничким проблемима и изазвало бројне приговоре одбране која је указала на грешке тужиоца.

Видео материјал  приказан је у бањалучком Окружном суду на наставку суђења Шакићу кога терете за убиство Ћулума.

Ради се  о снимцима камера  фирме "Графо Балкан" из Драгојачаја, ресторана "Бијеле Воде" на Мраковици и једне приватне куће. Републички тужилац Сњежана Петковић истакла је да су снимци снимљени на дан злочина као и дан раније. Казала је да се у једном слулчају ради о снимцима са куће која је удаљена око 1.2 километра од мјеста злочина.

 Одбрана је тада бурно реаговала рекавши да то ничим није доказано. Петковићева је истакла да је то измјерено уз помоћ "Гугл ерта" те признала да то још није приложено суду као доказ, али да ће то накнадно приказати.

Предсједник судског вијећа Бранимир Јукић упозорио је да не говори о ономе што није предложено као доказ, а да ће снимци "гугл ерта" бити додатни доказ ако то Суд одобри.

Приликом пуштања видео снимака било је више техничких проблема, па је  Јукић рекао да је такво извођење доказа "велики губитак времена". Тужилац Петковић је истакла да није лако наћи одређене дијелове снимка и пустити их, те да се она не разумије у технику. Судија је напоменуо да је потребно за све да се припреми. Осим на техничке проблеме одбрана је указала да је у доказном материјалу истакнуто да су снимци са једне надзорне камере фирме "Графо Балкан", а пуштају се са три.

- То је грешка у оптужници, а имали сте то у налазу вјештака појашњено-рекла је Петковићева.

Адвокат Пантић је истакао да им је раније достављен неупотребљив налаз вјештака без ознака фотографија, а и био је на словенском језику.

Реаговао је и предсједник судског вијећа Јукић који је истакао да је тужилац требала да у доказима назначи тачно о којим снимцима се ради, с којих надзорних камера.

- Овако испада да су  с једне камере, а изводе се са три-рекао је Јукић

Током претреса тужилац Петковићева је предала одбрани налаз и мишљење вјештака из Словеније са преводом на српски језик и са ознакама фотографија, на шта је одбрана казала да не прихватају налаз који је преведен јер закон прихвата само налаз и мишљење на службеном језику.

Шакића терете да је Славишу Ћулума усмртио 15. маја лани заједно са непознатом особом. Они су   припремили засједу недалеко од куће жртве  у шуми у Драгочају недалеко од његове куће и када је Ћулум наишао на њега су из двије пушке испалили 22 хица и усмртили га. Наводи се да су злочин припремили те набавили оружје, муницију и мотоцикл с којим је извиђао мјесто  планираног напада.

Протекло рочиште на коме су требало да свједоче вјештак из Словеније Грегор Ковач који је анализирао снимке видео надзора и  вјештак за ДНК анализе Душан Кецкаревић одгођено је због доајве о бомби у суду.

Своје налазе ови вјештаци требало би да изнесу на наредном рочишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана