Стручни тим провешће мјесец у Вухану како би истражио поријекло вируса корона

Срна
Стручни тим провешће мјесец у Вухану како би истражио поријекло вируса корона

СИНГАПУР - Међународни научни тим на челу са Свјетском здравстеном организацијом (СЗО), задужен за истрагу о поријеклу вируса корона, провешће око мјесец у кинеском граду Вухану, укључујући двије седмице у карантину, рекао је данас члан тима вијетнамски биолог Хунг Нгујен.

Нгујен је истакао да у Кини не очекује никакве забране за рад десеточланог тима који се припрема да сутра крене из Сингапура ка Вухану, гдје је први случај вируса корона откривен крајем 2019. године.

- Према мом схватању, неће бити ограничења у приступу информацијама које би можда затребале тиму. Видјећемо јер још нисмо у Кини - нагласио је Нгујен путем видео-позива из хотела на сингапурском аеродрому.

Према његовим ријечима, тим је имао редовне вирутелне састанке са кинеским виролозима у протеклих неколико мјесеци пред полазак.

Генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус изразио је почетком седмице разочараност јер кинески званичници нису на вријеме издали дозволе за долазак стручног тима ради проучавања поријекла ковида 19.

САД су позвале на транспарентну истрагу предвођену СЗО и критиковале услове рада који омогућавају да кинески научници изврше прву фазу прелиминарне истраге.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана