Почело суђење суспендованим полицијским инспекторима: Тужилац кривицу доказује изјавом инсајдера

Небојша Томашевић
Почело суђење суспендованим полицијским инспекторима: Тужилац кривицу доказује изјавом инсајдера

БАЊАЛУКА - Читањем оптужнице у бањалучком Окружном суду данас је почело суђење суспендованим инспекторима Полицијске управе Бањалука Ненаду Грујићу и Јелени Флорјан, оптуженим да су узели 20.000 марака мита од директора Средњошколског дома у Бањалуци Бранислава Видића.

Републички јавни тужилац Горан Гламочанин казао је да ће кривицу поменутог двојца доказати изјавама свједока и са укупно 91 материјалним доказом. Истакао је да ће оптужницу у првом реду доказивати саслушањем оштећеног Видића,  који је у овом случају имао и улогу инсајдера Министарства унутрашњих послова ( МУП) РС.

Адвокати оптужених Жељко Вишић и Миљкан Пуцар једногласни су у ставу да се "ради о добро смишљеној и организованој оптужници иза које стоји Видић".

 - Читава оптужница је заснована на изјави једне особе која је истовремено и свједок и информатор и прикривени истражилац и оштећени. Посљедњих десет година је донесено више од 15 наредби о обустави истраге, а вођен је низ поступака против њега. Када је био свјестан да ће против њега бити поднесена пријава, предузео је низ радњи да избјегне своју кривичну одговорност. Оптужница је смишљена и организована - казао је Вишић.

Пуцар, је оцијенио да је „Видић довео све у заблуду“, а са циљем да прикрије своје незаконите радње.

- То је особа којој се ништа не може вјеровати. Чини и чиниће све да обмане било кога како би прикрио своје незаконите радње. Процес против моје клијентице иде брзо, а против Видића годинама. Остаје питање да ли је њему неко обећао да ово учини како не би био процесуиран или је све његова смишљена акција - истакао је Пуцар.

На  данашњем рочишту су требали бити саслушани свједоци Републичког јавног тужилаштва, али до тога ипак није дошло.

Наиме, судија Бранимир Јукић прихватио је захтјев одбране оптужених која је истакла да није спремна за саслушање свједока, јер им нису достављени сви материјални докази који су депоновани у Окружном суду у Бањалуци. Тужилац Горан Гламочанин затим је објаснио да то нису докази тужилаштва, јер се ради о привремено одузетим предметима током истраге против сада оптужених инспектора, а који нису ни потребни тужилаштву.

Грујића и Флорјан терете да су од Видића тражили 30.000 КМ мита, а затим узели 20.000 КМ како би средили обуставу истраге која се против њега водила на основу анонимне пријаве.

Гламочанин је током читања оптужнице, навео да су Флорјан и Грујић прво Видићу рекли да „трпе притисак надлежних“ у вези са пријавом против њега те му предложили да надлежном тужилаштву поднесу „лажну пријаву“ која ће бити одбачена, као и да ће средити да се његово име „не појављује у медијима“, а да он заузврат плати 20.000 КМ.

Од тог износа, 10.000 КМ је наводно требало ићи поступајућем тужиоцу, а по 5.000 КМ начелницима полицијских одјељења. Касније су тражили 30.000 КМ, с тим да им 20.000 КМ донесе одмах, а остатак након што тужилац донесе одлуку.

Оптужени инспектори радили су у “Тиму 1” на борби против привредног криминала у ПУ Бањалука, а ухапшени су у акцији кодног назива “Сирано” након што је  Видић предао оптуженом Грујићу означене новчанице у износу од 20.000 марака. Након једномјесечног притвора оптужени инспектори пуштени су да се бране са слободе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана