Елеза годинама штитили појединци из МУП-а Србије

Н. Т.
Елеза годинама штитили појединци из МУП-а Србије

БЕОГРАД - Дарко Елез (40), чије изручење траже власти у БиХ због суђења у предмету “Лутка” и због мафијашких ликвидација, наводно је годинама имао заштиту појединаца из МУП-а Србије.

Према писањима српских медија, због сумњи да је помагала опасном криминалцу саслушана је бивша државна секретарка Србије Дијана Хркаловић. Она је изјавила да се не сјећа контакта с њим, порекавши да је уплетена у мрежу његових заштитника. Медији незванично сазнају да су инспектори, који се баве овим случајем, дошли до сазнања да је Елез “покриван” годинама. Сумња се да су двије године пријаве против њега за тешка кривична дјела завршавале у фиоци, а не пред тужиоцем и судом. Истрага унутрашње контроле показала је да су се његова познанства гранала до врха полиције и да су овом криминалцу, блиском “кавачком клану”, поједини функционери МУП-а чинили бројне услуге. Према писањима медија, Елез је моћ и везе демонстрирао и у згради полиције. Чак су га запослени у ставу мирно ословљавали са “господине Елез”, као да је ријеч о надређеном или уваженом госту.

Тужилаштво БиХ је у предмету “Лутка” расписало потјерницу за Елезом због оптужби да је био вођа криминалне групе која се бавила изнудама, убиствима, пљачкама транспорта новца, али и због мафијашких ликвидација Милоша Остојића и Синише Милићевића званог Тигар.

- Осумњичени Елез се тражи ради процесуирања по потврђеној оптужници за више кривичних дјела, почињених између 2005. и 2009. Против њега се дуже вријеме води истрага због два убиства из 2018. и 2019. године, као и планирања и покушаји убиства у Источном Сарајева и Бијељини те изнуде, застрашивања и других кривичних дјела. Тужилаштво је дошло до сазнања да је Елез организатор и координатор  кривичних дјела - саопштило је Тужилаштво БиХ.

Елез је на основу те потјернице ухапшен у Београду и одређен му је екстрадициони притвор, али је Виши суд у Београду одбио захтјев за изручење. На ту одлуку је упућена жалба Апелационом суду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана