Бивши директор ОШ у Омарској признао кривицу: Условна и новчана казна за узимање мита

Небојша Томашевић
Бивши директор ОШ у Омарској признао кривицу: Условна и новчана казна за узимање мита

БАЊАЛУКА - Бивши директор Основне школе "Вук Караџић" у Омарској код Приједора Ведран Старчевић (38), оптужен за примање мита од учитељице и злоупотребу службеног положаја, признао је кривицу и пристао да га суд осуди на условну казну од осам мјесеци затвора и новчану од 5.000 КМ.

Он је са Републичким тужилаштвом закључио споразум о признању кривице који је прихватио судија Бранимир Јукић.

Према споразуму, Старчевић је дужан да новчану казну плати у року од 60 дана, а неће ићи у затвор ако у наредне двије године не учини ново кривично дјело. Предвиђено да му буде изречена петогодишња забрана обављања послова директора било које образовне установе.

Старчевића оптужница терети да је тражио 2.000 КМ од наставнице разредне наставе Александре Бановић која је била запослена као замјенска учитељица на одређено вријеме у школи гдје је он био директор. Наводи се да јој је рекао да  припреми 2.000 КМ,  говорећи да ће зарадити око 30.000 КМ. Казао јој је да новац није за њега, већ за друге те обећао да ће учинити све да је задржи на послу. Наводи се да је затим 10. децембра лани Бановићева дошла код њега и дала му 1.000 КМ, након чега је он ухапшен.

Судија Јукић је питао републичког тужиоца Драгицу Глушац да му појасни оптужницу јер се не види зашто је оптужени узео мито и да ли је оштећена дала свој новац. Интересовало га је зашто у оптужници стоји један, а у споразуму други став кривичног дјела примање мита те да не може прихватити споразум ако се то не измијени.

-Оптужени  је узео мито јер је Бановићева запослена на одређено вријеме. То да јој је обећао да ће је задржати. Можете и избацити из оптужнице ако је то вишак. Новац је обезбједило тужилаштво и она није оштећена-рекла је  Глушац.

Она је на претресу измијенила правну калификацију у оптужници коју је суд прихватио као и споразум.

Изрицање пресуде Старчевићу заказано је за четвртак. Занимљиво је и то да је приликом изношења доказа о кривици оптуженог тужилац Глушац рекла да додатно доставља документацију о новчаницама додавши како "сматра да би то био добар доказ".

Глушац је истакла да сматра да ће се предвиђеном казном постићи сврха кажњавања и да је приуликом закључења споразума тужилаштво имало у виду да је оптужени неосуђиван, признао кривицу те је породичан човјек који има троје малољентне дјеце.

Његов бранилац  Синиша Дакић истакао је да је оптужени признањем помогао да се брже оконча поступак, а сам је поднио оставку на мјесто директора.

Старчевић је ухапшен 10. децембра лани, након што је од наставнице Александре Бановић узео означени новац. Примопредају новца тајно су пратили полицијски инспектори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана