ЖРС у минусу 6,49 милиона КМ

Марина Чигоја
ЖРС у минусу 6,49 милиона КМ

Бањалука - "Жељезнице РС" оствариле су у прва три квартала ове године губитак од 6,49 милиона марака, што је за 157.491 марку више у односу на исти период лани.

У "Жељезницама РС" су истакли да је до повећања дуга дошло углавном због затезних камата на неизмирене пореске обавезе овог предузећа.

Укупни приходи ЖРС на крају трећег квартала износили су 58,17 милиона КМ, док су расходи били 64,67 милиона КМ.

- Нето губитак у првих девет мјесеци износио је 6,49 милиона КМ, док је у истом прошлогодишњем периоду био 6,34 милиона марака. На повећање губитка највише је утицао обрачун затезних камата, које су прошле године износиле око 2,5 милиона, а ове око 4,5 милиона КМ. Те камате зарачунате су на неизмирене обавезе за порезе и доприносе - истакли су у "Жељезницама".

Пословни приходи ЖРС износили су 54,81 милиона КМ и они су за шест одсто већи у односу на исти период лани, када су износили 53,94 милиона марака.

- Имамо повећање превоза робе за пет одсто. С друге стране, имамо тенденцију благог повећања цијена у односу на прошлу годину код уговарања превоза, тако да је и то допринијело повећању пословних прихода - казали су у "Жељезницама".

Истакли су да највећи проблем "Жељезницама" тренутно представљају пресуде суда у корист радника који су тужили предузеће због тога што им је управа смањила износ за топли оброк.

- Те пресуде могу одвести "Жељезнице" у стечај или ликвидацију, јер немамо новац којим бисмо исплатили раднике по тим пресудама. Стечај би за "Жељезнице" значио аутоматско гашење предузећа и немогућност оснивања новог, због тога што би у случају престанка рада сви уговори које имамо о превозу били раскинути и били би закључени са оном фирмом са којом је то могуће, а то су у овом случају "Жељезнице ФБиХ", тако да би ми изгубили тржиште и природни монопол који имамо сад - казали су у "Жељезницама".

Појаснили су да је услов за регистрацију новог предузећа постојање лиценце коју издаје регулаторни одбор при Министарству комуникација и транспорта БиХ.

- Они у овом тренутку нису ни расположени да нам дају ту дозволу чак и да поднесемо захтјев. Али, прије свега, ми и не испуњавамо услове. Одлучили смо да смањимо издвајања за топли оброк јер имамо вишак радника, али нисмо их отпуштали и то је био једини начин да смањимо трошкове - навели су у "Жељезницама".

У овом предузећу тренутно ради 3.274 радника и тај број је за 111 мањи у односу на исти период лани.

Реорганизација

У "Жељезницама РС" су истакли да је у току израда плана реорганизације овог предузећа.

- "Жељезнице" не могу у овим тржишним условима да послују као прије 30 или 50 година - казали су у овом предузећу.

Раније је било ријечи да ће "Жељезнице" бити подијељене у више предузећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана