ЖРС набавља 250 нових вагона

Марина Чигоја
ЖРС набавља 250 нових вагона

Бањалука - "Жељезнице РС" планирају да набаве 230 до 250 нових теретних вагона за шта им је потребно 20 милиона евра.

У информацији о планираној набавци нових теретних вагона од фирме "ЖОС Трнава" из Словачке, коју је Влада РС усвојила на посљедњој сједници, наведено је да је су Словаци у писму намјере изразили спремност да учествују у пројекту реконструкције, модернизације и финансијске консолидације "Жељезница РС".

Директор "Жељезница РС" Драган Савановић каже да је набавка вагона предвиђена стратешким документима с циљем одржавања конкурентности и побољшања капацитета неопходних за обављање транспорта. Додао је да је Влада Словачке, путем фирме "ЖОС Трнава", понудила кредит за набавку вагона и појаснио да се "Жељезнице" не могу задужити више од 20 милиона евра с обзиром на то да је рок отплате у првој понуди предвиђен на десет година.

- Настојаћемо да за ту количину новца добијемо што више возних јединица. О условима кредита разговараће министарства финансија РС и Словачке. Кредит узимају "Жељезнице", а гаранцију даје Влада РС. Наше је мишљење да кредите које узимамо за теретни саобраћај можемо враћати, а оно што "Жељезнице" не могу да носе на својим леђима су улагања у инфраструктуру и путнички саобраћај јер то није рентабилно - казао је Савановић.

Компанија "ЖОС Трнава" је у писму намјере навела да може у цјелости да обезбиједи новац потребан за куповину 400 нових теретних вагона по најповољнијим условима. Такође су навели да би прва испорука вагона била четири мјесеца од ступања уговора на снагу, а затим би мјесечно испоручивали по 40 вагона.

"Ексимбанка" из Братиславе упутила је допис "Жељезницама РС" са приједлогом финансирања уговора за испоруку теретних вагона у вриједности до 32 милиона евра. У том случају кредит те банке износио би 27,2 милиона евра, док остатак треба да обезбиједе "Жељезнице РС". Поред тога, "Жељезнице РС" требало би да обезбиједе и износ неопходан за плаћање ПДВ-а.

Влада РС задужила је министарства саобраћаја и веза и финансија да започну преговоре с циљем реализације пројекта набавке вагона.

Камате

Каматна стопа на кредит за набавку вагона износила би шестомјесечна вриједност еурибора плус маржа до 3,5 одсто, док накнада на неповучени износ није дефинисана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана