Злочин над Србима у Бугојну унијети у календар значајних историјских датума

Срна
Злочин над Србима у Бугојну унијети у календар значајних историјских датума

САРАЈЕВО - Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/ позвао је институције Републике Српске и Србије да у календар обиљежавања значајних историјских датума уврсте и убиство 1.700 Срба у мјесту Занесовићи код Бугојна у Другом свјетском рату.

"Ових дана навршава се 80 година од отварања мјеста за масовну егзекуцију Срба у Занесовићима, мјесту које се тада налазило на територији Независне Државе Хрватске /НДХ/, гдје је, према подацима комунистичких власти, убијено 1.700 Срба", саопштено је из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Масовна убиства у Занесовићима почела су 21. јуна 1941. године, а током јуна и јула највише су убијани Срби из Бугојна, те из Купреса, Дувна, Ливна и Гламоча.

У саопштењу се подсјећа да је само у једној јулској ноћи над јамом у Занесовићима убијено око 400 Срба.

"Сјећање на злочин, који су у име НДХ над Србима Бугојна починили Хрвати и муслимани, данас је потребно почети обиљежавати на достојанствен начин, нарочито јер је прошло пуних 80 година", наводе из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Они напомињу да је злочин у Занесовићима готово потпуно непознат српској јавности.

У Занесовићима је након Другог свјетског рата подигнут мали споменик, који је срушен 1992. године, да би 2000. године на том мјесту СУБНОР Бугојна поставио плочу на којој је написано да је ту убијено 1.700 Срба, Јевреја, муслимана, Хрвата и Рома.

"Та плоча не одговара истини, јер су у Занесовићима убијани искључиво Срби. Чак и СУБНОР Бугојно није могао избјећи чињеницу да су Срби убијани на овом мјесту, те су Срби први на списку на њиховој плочи која обиљежава мјесто страдања", наведено је у саопштењу Одбора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана