Zločin nad Srbima u Bugojnu unijeti u kalendar značajnih istorijskih datuma

Srna
Zločin nad Srbima u Bugojnu unijeti u kalendar značajnih istorijskih datuma

SARAJEVO - Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH /FBiH/ pozvao je institucije Republike Srpske i Srbije da u kalendar obilježavanja značajnih istorijskih datuma uvrste i ubistvo 1.700 Srba u mjestu Zanesovići kod Bugojna u Drugom svjetskom ratu.

"Ovih dana navršava se 80 godina od otvaranja mjesta za masovnu egzekuciju Srba u Zanesovićima, mjestu koje se tada nalazilo na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, gdje je, prema podacima komunističkih vlasti, ubijeno 1.700 Srba", saopšteno je iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Masovna ubistva u Zanesovićima počela su 21. juna 1941. godine, a tokom juna i jula najviše su ubijani Srbi iz Bugojna, te iz Kupresa, Duvna, Livna i Glamoča.

U saopštenju se podsjeća da je samo u jednoj julskoj noći nad jamom u Zanesovićima ubijeno oko 400 Srba.

"Sjećanje na zločin, koji su u ime NDH nad Srbima Bugojna počinili Hrvati i muslimani, danas je potrebno početi obilježavati na dostojanstven način, naročito jer je prošlo punih 80 godina", navode iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Oni napominju da je zločin u Zanesovićima gotovo potpuno nepoznat srpskoj javnosti.

U Zanesovićima je nakon Drugog svjetskog rata podignut mali spomenik, koji je srušen 1992. godine, da bi 2000. godine na tom mjestu SUBNOR Bugojna postavio ploču na kojoj je napisano da je tu ubijeno 1.700 Srba, Jevreja, muslimana, Hrvata i Roma.

"Ta ploča ne odgovara istini, jer su u Zanesovićima ubijani isključivo Srbi. Čak i SUBNOR Bugojno nije mogao izbjeći činjenicu da su Srbi ubijani na ovom mjestu, te su Srbi prvi na spisku na njihovoj ploči koja obilježava mjesto stradanja", navedeno je u saopštenju Odbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana