Живот дјечака из Модриче спасен захваљујући Хеликоптерском сервису РС: Најтеже битке имају срећан крај

Милијана Латиновић
Живот дјечака из Модриче спасен захваљујући Хеликоптерском сервису РС: Најтеже битке имају срећан крај

Бањалука - Звук хеликоптера који се у раним јутарњим часовима зачуо изнад Универзитетског клиничког центра РС вратио нам је наду да ће наш син ипак на вријеме стићи у клинику у Београду и добити највећу и најважнију битку, битку за живот.

Присјећајући се августовског дана у којем се породици Цвијић из Модриче цијели живот окренуо наопачке због зачепљења артерије њиховом сину Филипу, отац Лазо описује несрећу која их је задесила, али се, на крају, ипак све завршило добро.

Патњу коју су супруга и он преживљавали док су се љекари борили за живот њиховог дванаестогодишњег сина Цвијић је за “Глас Српске” описао  као најтежи дан у животу, којем се није назирао крај.

- Увијек је био здрав дјечак, пун енергије и помало несташан. Тога јутра пожалио се мајци на јаку главобољу, вртоглавице које никада раније није имао, а потом су почеле да му се коче десна нога и рука. Избезумљена од страха, супруга је уз помоћ комшије који се затекао пред зградом успјела да га одведе у Службу хитне помоћи, гдје су га љекари прегледали и упутили хитно у добојску болницу, одакле је возилом хитне помоћи превезен на УКЦ РС - испричао је Цвијић.

Истиче да су се љекари сатима борили за живот његовог сина, али да осим дијагнозе да му је зачепљена артерија која доводи крв у мозак ништа више нису могли да учине. Једина шанса, прича Цвијић, била је одлазак у Београд.

- Пробдјели смо ноћ над сином. Секунде су биле у питању, а ми нисмо могли ништа да учинимо, само да чекамо и молимо се да све буде како треба - дрхтавим гласом прича Цвијић.

Наду у спас њиховог сина Цвијићима је у раним јутарњим часовима вратио звук хеликоптера Хеликоптерског сервиса РС, којим је дјечак превезен на лијечење у Србију.

- Филип, иако је имао јаке болове, сјећа се тренутка када су га смјестили у хеликоптер. Докторица је била уз њега и захваљујући брзој интервенцији пилота који је управљао летјелицом стигли су на вријеме, што је доказ да се и најтеже битке добијају. И сам тај одлазак био је неизвјестан, нисмо знали да ли ће преживјети, да ли ће стићи на вријеме. Ни најбољим аутомобилом, да сам имао, не бих стигао да га одвезем - додао је Цвијић.

Филип се након два и по мјесеца лијечења у Београду опоравио и наставио да ниже петице у школи. Осим родитеља, највеће подршка и ослонац на путу ка оздрављењу био му је старији брат.

За пилоте у Хеликоптерском сервису РС, хероје неба, како их зову многе породице чије су најмилије спасили, медицинске евакуације дјеце су најемотивније, а осмијеси малишана који их посјете након успјешног лијечења највећа награда.

- И ми смо родитељи, имамо своју дјецу и посебно смо осјетљиви када су малишани у питању. Међутим, професионалност и безбједност су на првом мјесту. Настојимо потиснути емоције и бити професионалци. Срећан сам јер су све досадашње операције биле успјешне - рекао је директор Хеликоптерског сервиса РС и пилот Бобан Кустурић, нагласивши да су у овој години успјешно обавили 32 медицинске евакуације.

Истакао је да су сва мала храбра срца које су спасили њихови велики пријатељи, које радо угосте након лијечења и успјешног опоравка.

- Са готово свим породицама смо у контакту. Обрадују нас њихови позиви и посјете, а ако смо у прилици, дјевојчице и дјечаке који с осмијехом дођу да нам захвале у оквиру редовних активности провозамо и на тај начин наградимо за храброст коју су показали у тешким тренуцима - рекао је Кустурић. Захваљујући новом хеликоптеру, додао је, медицинске евакуације су једноставније и лакше, а осим љекара и још једног пилота, уз малишане може да иде и један од родитеља.

Одбојка у генима

Филип Цвијић активно тренира одбоју већ неколико година, а љубав према спорту наслиједио је од оца, који је тренер модричких одбојкаша. Ипак, због процеса изљечења, овај мали одбојкаш ће за повратак на паркет морати да сачека још неко вријеме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана