Зима идеална за припремне радове

Анита Јанковић-Речевић
Зима идеална за припремне радове

Бањалука - За пољопривредне произвођаче, који вриједно раде од почетка прољећа до касне јесени, зимски мјесеци представљају вријеме за предах, а стручњаци савјетују да тај период мировања искористе за припремне радове како би нови циклус производње дочекали спремни.

Вријеме од децембра до краја марта сматра се периодом у којем нема много активности у пољопривредној производњи, али у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да произвођачи то вријеме треба да искористе да прегледају њиве и усјеве како би установили у каквом су стању и да ли им је потребна прихрана или заштита.

- Важна мјера у заштити биља је зимски преглед на присуство штеточина и на основу њега се може јако добро оцијенити потенцијал штетника за нову сезону. Воћари морају редовно обилазити воћњаке и винограде и провјерити да ли је на њима све у реду, а они који имају времена требало би да изврше уклањање мумифицираних плодова из крошњи пошто су они резервоари биљних болести за сљедећу вегетацију - рекли су у ресору.

Додали су да на већим површинама воћари започињу резидбу убрзо након бербе воћа како би све неопходне радове стигли завршити што ефикасније. Савјетују их да током мировања, а прије почетка вегетације стабала, одраде третмане плавим уљем.

- Такође, у воћњацима и на пољима потребно је провјерити системе за наводњавање, преконтролисати пластенике и стакленике, а у случају већих падавина треба их редовно чистити како не би дошло до оштећења - навели су у ресору.

Пољопривредницима савјетују да би било најбоље да током зимских дана набаве репроматеријал и ускладиште га на имању, јер су у “мртвој сезони” цијене појединих репроматеријала ниже него иначе.

- Како би спремно дочекали почетак сезоне пољопривредници би требало да ураде и провјеру, подмазивање и ремонт механизације - додали су у ресору.

Ратарима који планирају да започну обрађивање нових парцела препоручују да обавезно узму узорке земљишта и изврше контролу плодности тла како

би квалитетно припремити парцелу за жељене усјеве.

- Пољопривредници који у јесењем периоду нису стигли припремити бразде за нови циклус, орање могу обавити у току зиме у данима који буду повољни за рад у пољу - нагласили су у Ресору за пружање стручних услуга.

Едукација

У Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди произвођачима савјетују да период мировања искористе за додатну едукацију коју могу добити у зимским школама, на предавањима, трибинама и радионицама које организују њихови представници широм Српске.

- Захваљујући активностима које спроводе наши савјетодавци, пољопривредници имају прилику да дођу до нових сазнања, искустава и информација из свих области пољопривреде, а која су им неопходна да би одржали корак са произвођачима из окружења и свијета - рекли су у овом ресору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана