Због застаре УИО отписао дуг од 15 милиона марака

М. М. Б.
Због застаре УИО отписао дуг од 15 милиона марака

БАЊАЛУКА - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ у овој и прошлој години отписала је скоро 15 милиона марака дуга пореских обвезника због застаре.

Начелник Одјељења за комуникације у УИО Ратко Ковачевић рекао је “Гласу Српске” да су групе за принудну наплату у регионалним центрима у 2019. години донијеле 98 рјешења за отпис дуга усљед застаре у укупном износу од 403.917 марака. Међутим, за првих пет мјесеци ове године износ отписаног дуга је много већи.

-  У овој години, односно до 31. маја, донесено је 1.639 рјешења за отпис дуга усљед застаре у укупном износу од 14,32 милиона марака  - казао је Ковачевић.

Дуг који је отписан углавном се односио на потраживања по основу прекршаја из царинских поступака, који су настали још у вријеме бивших царинских управа, прије него што је УИО и била успостављена, јер су исцрпљене све законске могућности да се ти дугови наплате.

Економисти истичу да УИО приступа отпису дуговања тек када исцрпи све опције да наплати новац од пореских обвезника.

- Поред тих дужника из ранијег периода имамо дефинитивно и сада оне од којих је наплата дуговања крајње упитна. Један од таквих примјера је и дервентска фабрика цијеви “Унис”, као и многе друге фабрике које дугују позамашан износ новца за порез. Најбоље би било за УИО да сагледа ситуацију те да оно што је у успору и што се настоји наплатити издвоји као нешто што је посебна категорија потраживања. Она дуговања за које су исцрпљене све опције по питању наплате дефинитивно треба искњижити  - рекао је економски аналитичар Зоран Павловић и појаснио да је правило да, док год постоји привредни субјекат, од њега се покуша наплатити дуг који има према надлежној институцији.

- Ово што сада ради УИО је ефикасан посао и они су практично поставили један стандард који вриједи - казао је Павловић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана