Завршен традиционални 54. Кочићев збор: Бик Жујица непиркосновени владар Мањачебору

Милијана Латиновић, Срна
Завршен традиционални 54. Кочићев збор: Бик Жујица непиркосновени владар Мањачебору

Традиционалном борбом бикова за награду “Јаблан” у Стричићима код Бањалуке јуче је завршен 54. Кочићев збор, којем је присуствовало неколико хиљада посјетилаца из Српске и региона који су похрлили на Мањачу у славу великану писане ријечи.

Бик Жујица, власника Анте Тубића из Мркоњић Града, побједник је овогодишње кориде на Кочићевом збору у тешкој категорији и добитник награде “Јаблан”.

Жујица је свом власнику донио је новчану награду од 4.000 КМ, а већи дио тог новца ће, по традицији, бити потрошен под шаторима, на чашћавање поводом побједе.

Бик Мрки, власништво Месне индустрије “Бајра” из Травника, је побиједио у средњој категорији. Мрки је такође освојио титулу “Јаблан” и донио газдама новчану награду у износу од 3.000 КМ.

Жујица је побиједио и прошле године, а његов власник је рекао да је бик тежак око 1.100 килограма.

Радомир Шкрбић, који са својим биковима учествује већ 50 година на борби бикова на Мањачи, казао је да је ово традиција коју је преузео још од оца и да намјерава да се такмичи и наредних година.

Душан Савановић, предсједник Комисије за спортска такмичења и борбу бикова, рекао је раније да у кориди учествује укупно 30 бикова, у двије категорије, средњој и тешкој.

На мегдан су изашла и два бика Радомира Шкрбића из Мркоњић Града, који је као дјечак са оцем однио побједу на четвртом “Кочићевом збору”.

- Већ пола вијека учествујемо на кориди - рекао је Шкрбић.

Иако су тмурни облаци над пољаном пријетили да покваре манифестацију, хиљаде грађана гласно је навијало за своје фаворите.

Централној манифестацији 54. Кочићевог збора присуствовао је и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је истакао да су Кочићеви дани прилика да се Срби окупљају, његујући основну идеју слободе.

- У потпуности схватам Кочића тек сада када сам отишао у Сарајево. Кочићево поимање положаја нашег народа и данас је актуелно и није се промијенило, осим што су на историјској сцени неки други ликови. Са овог мјеста шаљемо поруку да нисмо одустали од окупљања и борбе за слободу - истакао је Додик и нагласио да су Срби давно научили да само тамо гдје имају државу имају и слободу.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић казао је да народно зборовање на Мањачи има дугу традицију.

- Не шаљемо само поруке о Кочићу књижевнику, него и о народном трибуну и патриоти који нам је усадио идеје истине, слободе и отаџбине, тако да је сваки збор прослава тих идеја - рекао је Радојичић.

На манифестацију је хеликоптером Војске Србије стигао министар одбране Србије Александар Вулин, нагласивши да је Кочићев збор прилика да се говори о стварима које су нам биле брањене у протеклим деценијама.

- Окупљамо се око заједничких вредности српског народа, истине, отаџбине и слободе. Велики је био Кочић и трудимо се да га не заборавимо и да овај крај живи - истакао је Вулин. Додик и Вулин су се придружили бројним посјетиоцима под шатором и запјевали “Са Мањаче кренули су вуци”, “Пукни зоро” и “Пјевај Србијо”. Зборовање на Мањачи трајало је до касних вечерњих часова, а хиљаде посјетилаца уживало је под шаторима у храни, пићу и звуцима крајишке пјесме. Манифестација “Кочићев збор” почела је 19. августа у Бањалуци, а дио програма одржан је и у Београду.

Манифестације

У Кочићеву част, осим кориде и зборовања у Стричићима, јуче је одржано низ културно-забавних манифестација. Положени су вијенци на споменик погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата и отворена друга уређена зграда на Кочићевом огњишту. Осим тога, организовано је такмичење у народним спортовима и вјештинама, те популарна “Џипијада”, а у кући на Кочићевом огњишту отворена је нова поставка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана