Završen tradicionalni 54. Kočićev zbor: Bik Žujica nepirkosnoveni vladar Manjačeboru

Milijana Latinović, Srna
Završen tradicionalni 54. Kočićev zbor: Bik Žujica nepirkosnoveni vladar Manjačeboru

Tradicionalnom borbom bikova za nagradu “Jablan” u Stričićima kod Banjaluke juče je završen 54. Kočićev zbor, kojem je prisustvovalo nekoliko hiljada posjetilaca iz Srpske i regiona koji su pohrlili na Manjaču u slavu velikanu pisane riječi.

Bik Žujica, vlasnika Ante Tubića iz Mrkonjić Grada, pobjednik je ovogodišnje koride na Kočićevom zboru u teškoj kategoriji i dobitnik nagrade “Jablan”.

Žujica je svom vlasniku donio je novčanu nagradu od 4.000 KM, a veći dio tog novca će, po tradiciji, biti potrošen pod šatorima, na čašćavanje povodom pobjede.

Bik Mrki, vlasništvo Mesne industrije “Bajra” iz Travnika, je pobijedio u srednjoj kategoriji. Mrki je takođe osvojio titulu “Jablan” i donio gazdama novčanu nagradu u iznosu od 3.000 KM.

Žujica je pobijedio i prošle godine, a njegov vlasnik je rekao da je bik težak oko 1.100 kilograma.

Radomir Škrbić, koji sa svojim bikovima učestvuje već 50 godina na borbi bikova na Manjači, kazao je da je ovo tradicija koju je preuzeo još od oca i da namjerava da se takmiči i narednih godina.

Dušan Savanović, predsjednik Komisije za sportska takmičenja i borbu bikova, rekao je ranije da u koridi učestvuje ukupno 30 bikova, u dvije kategorije, srednjoj i teškoj.

Na megdan su izašla i dva bika Radomira Škrbića iz Mrkonjić Grada, koji je kao dječak sa ocem odnio pobjedu na četvrtom “Kočićevom zboru”.

- Već pola vijeka učestvujemo na koridi - rekao je Škrbić.

Iako su tmurni oblaci nad poljanom prijetili da pokvare manifestaciju, hiljade građana glasno je navijalo za svoje favorite.

Centralnoj manifestaciji 54. Kočićevog zbora prisustvovao je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je istakao da su Kočićevi dani prilika da se Srbi okupljaju, njegujući osnovnu ideju slobode.

- U potpunosti shvatam Kočića tek sada kada sam otišao u Sarajevo. Kočićevo poimanje položaja našeg naroda i danas je aktuelno i nije se promijenilo, osim što su na istorijskoj sceni neki drugi likovi. Sa ovog mjesta šaljemo poruku da nismo odustali od okupljanja i borbe za slobodu - istakao je Dodik i naglasio da su Srbi davno naučili da samo tamo gdje imaju državu imaju i slobodu.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić kazao je da narodno zborovanje na Manjači ima dugu tradiciju.

- Ne šaljemo samo poruke o Kočiću književniku, nego i o narodnom tribunu i patrioti koji nam je usadio ideje istine, slobode i otadžbine, tako da je svaki zbor proslava tih ideja - rekao je Radojičić.

Na manifestaciju je helikopterom Vojske Srbije stigao ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, naglasivši da je Kočićev zbor prilika da se govori o stvarima koje su nam bile branjene u proteklim decenijama.

- Okupljamo se oko zajedničkih vrednosti srpskog naroda, istine, otadžbine i slobode. Veliki je bio Kočić i trudimo se da ga ne zaboravimo i da ovaj kraj živi - istakao je Vulin. Dodik i Vulin su se pridružili brojnim posjetiocima pod šatorom i zapjevali “Sa Manjače krenuli su vuci”, “Pukni zoro” i “Pjevaj Srbijo”. Zborovanje na Manjači trajalo je do kasnih večernjih časova, a hiljade posjetilaca uživalo je pod šatorima u hrani, piću i zvucima krajiške pjesme. Manifestacija “Kočićev zbor” počela je 19. avgusta u Banjaluci, a dio programa održan je i u Beogradu.

Manifestacije

U Kočićevu čast, osim koride i zborovanja u Stričićima, juče je održano niz kulturno-zabavnih manifestacija. Položeni su vijenci na spomenik poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata i otvorena druga uređena zgrada na Kočićevom ognjištu. Osim toga, organizovano je takmičenje u narodnim sportovima i vještinama, te popularna “Džipijada”, a u kući na Kočićevom ognjištu otvorena je nova postavka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana