Занате враћају у клупе

Данијела Стоканић
Занате враћају у клупе

Бањалука - Будућим средњошколцима у Републици Српској приликом уписа у предстојећу школску 2017/2018. годину биће понуђена два нова занимања, техничар CNC технологије и техничар информационих технологија, а у клупе ће се вратити и неки готово заборављени занати.

Наредне школске године у неким средњим школама биће одмрзнута и нова-стара занимања, попут обућара, бравара, банковног техничара и других, а које стручњаци сматрају перспективним.

Уписи у средње школе у РС требало би да почну половином јуна, због чега су мали матуранти већ на мукама како да изаберу жељено занимање. С намјером да све буде на вријеме спремно Министарство просвјете и културе РС је на основу достављених приједлога средњих школа припремило Нацрт плана уписа ученика, према којем би ове године мјеста било за око 11.300 средњошколаца.

У Министарству истичу да при изради приједлога плана уписа, школски одбори у обзир узимају мишљење свих друштвених партнера, као и резултате анкете коју су све школе биле дужне да спроведу међу основцима.

- У школској 2016/17. години развили смо наставне планове и програме за занимања оптичар, часовничар и златар, за која је тржиште рада показало интересовање. Такође, према потребама привреде, уведена су и два занимања четвртог степена сложености и то у струци машинство и обрада метала - занимања техничар машинске енергетике, а у струци пољопривреда и прерада хране - занимање техничар хортикултуре - рекли су у Министарству.

Директор Средњошколског центра "Никола Тесла" Котор Варош Данијела Костић истиче да ће, осим за техничара CNC технологије, будући средњошколци ове године имати прилику да се школују и за занимање обућар. С друге стране, ученицима ове године неће бити на располагању гимназија, те смјер кувар и конобар, због мале заинтересованости.

- За нова занимања смо се одлучили зато што је Котор Варошу потребан тај кадар. У нашој општини цвјета машинска и обућарска индустрија - каже Костићева, која очекује да ће у средњу школу бити уписано 187 ђака.

И приједорски свршени основци ове године ће имати прилику да се школују за занимање техничар CNC технологије и техничар информационих технологија.

Према ријечима предсједника Актива директора средњих школа ове регије Валентине Совиљ, биће корекције и када је ријеч о другим занимањима.

- Умјесто економског, ученицима ће ове године бити понуђено занимање банкарски техничар. Такође, у Приједору ђацима на располагању неће бити смјер грађевински техничар - рекла је Совиљ и додала да очекују мањи број средњошколаца, а све због велике миграције становништва.

Мањих измјена у занимањима биће и на подручју сарајевско-романијске, бијељинске, бањалучке и херцеговачке регије.

Предсједник Актива директора средњих школа Бијељина Раденко Тодоровић истиче ће ове године бити мјеста за око 1.000 ученика, што је нешто мање у односу на прошлу годину. Бијељинским ђацима ће, између осталих, бити на располагању и занимање бравар.

Сајам

Министарство просвјете и културе РС организује почетком априла Сајам занимања, на којем ће промовисати занимања која су потребна привреди с циљем да помогне ученицима да препознају своје потенцијале и склоности при избору будућег занимања. Дани отворених врата у школама такође су добра прилика да школе ученицима и њиховим родитељима дају све потребне информације важне за упис. Такође, ради се на унапређењу професионалне оријентације ученика кроз тимски рад стручних сарадника у школи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана