Закон кочи детективе

А. Ј.
Закон кочи детективе

Бањалука - Лоша законска рјешења у РС негативно се одражавају на развијање детективске дјелатности о чему свједочи чињеница да ни послије 14 година од усвајања закона не одстоји удружење или комора приватних детектива.

Рекао је ово у петак приватни детектив и бивши предсједник Детективске коморе Словеније Јанко Тривуновић студентима Факултета за безбједност и заштиту у Бањалуци.

-  За младог човјека који тек почиње да се бави детективским послом закон у РС није добар, јер да би неко овдје постао детектив мора прво обавити праксу код приватног детектива и то годину - истиче Тривуновић.

Према његовим ријечима, спорна ставка у закону је и провјера детектива прије додјеле сертификата, а која се базира на провјери међу комшијама.

- У Словенији је довољно да сте криминално чисти, а овдје вас провјеравају код комшија и ако не причате с првим сусједом нећете добити сертификат - каже Тривуновић. 

Истакао је да се ради о веома важној дјелатности за друштво, јер неко ко сматра да полиција не обавља довољно добро или брзо свој посао има могућност да се ослони на приватног детектива. Детективи, додаје, врло често сарађују и са државним органима. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана